2012 Fiscal Year Final Research Report
Intervention trial of the traditional vegetable-rich Okinawa diet: From the perspective of behavior modification of community residents
Project/Area Number |
21300279
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | University of the Ryukyus |
Principal Investigator |
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
OHYA Yusuke 琉球大学, 医学研究科, 教授 (30240964)
TAKAKURA Minoru 琉球大学, 医学部, 教授 (70163186)
OSUMI Tamaki 琉球大学, 観光産業科学部, 教授 (80305177)
AOKI Kazuo 琉球大学, 医学研究科, 教授 (60201282)
|
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
SASAKI Satoshi 東京大学, 医学研究科, 教授 (70275121)
KATSUMATA Yuriko 琉球大学, 医学部, 助教 (00437998)
|
Project Period (FY) |
2009 – 2012
|
Keywords | 栄養疫学 / 高血圧予防 / 食事介入 / 無作為化割付比較試験 / 沖縄野菜 |
Research Abstract |
The purpose of this study was to determine the effect of traditional vegetable -rich Okinawan diet on reducing cardiovascular risk factors. The study design was a randomized cross-over trial. We investigated whether the Okinawan diet could lower blood pressure and enhance the behavior modification of community residents through the 1-2 year- dietaryintervention trial. 611 healthy Japanese volunteers aged between 40 and 69 years old living in Yokohama/Tokyo and Okinawa were recruited for the study. The combination of a short-term and intensive orientation program through lightly salted diets and long -term promotion of sustained awareness of health through newsletters and a BDHQ can be one of the effective tools for the dietary health promotion including sodium restriction.
|
Research Products
(37 results)
-
-
-
-
-
[Journal Article] Comparisons of plasma/serum micronutrients between Okinawan and Oregonian elders: a pilot study2010
Author(s)
Dodge HH, Katsumata Y, Todoriki H, Yasura S, Willcox DC, Bowman GL, Willcox B, Leonard S, Clemons A, Oken BS, Kaye JA, Traber MG
-
Journal Title
J Gerontol A Biol Sci Med Sci
Volume: 65
Pages: 1060-1067
Peer Reviewed
-
[Journal Article] Estimation of caffeine intake in Japanese adults using 16 d weighed diet records based on a food composition database newly developed for Japanese populations.2010
Author(s)
Yamada M, Sasaki S, Murakami K, Takahashi Y, Okubo H, Hirota N, Notsu A, Todoriki H, Miura A, Fukui M, Date C
-
Journal Title
Public Health Nutr
Volume: 13
Pages: 663-72
Peer Reviewed
-
[Journal Article] Estimation of trans fatty acid intake in Japanese adults using 16-day diet records based on a food composition database developed for the Japanese population2010
Author(s)
Yamada M, Sasaki S, Murakami K, Takahashi Y, Okubo H, Hirota N, Notsu A, Todoriki H, Miura A, Fukui M, Date C
-
Journal Title
J Epidemiol
Volume: 20
Pages: 119-27
Peer Reviewed
-
-
-
-
-
-
[Journal Article] Estimation of caffeine intake in Japanese adults using 16 d weighed diet records based on a food composition database newly developed for Japanese populations2009
Author(s)
Yamada M, Sasaki S, Murakami K, Takahashi Y, Okubo H, Hirota N, NotsuA, Todoriki H, Miura A, Fukui M, Date C
-
Journal Title
Public Health Nutr
Volume: 16
Pages: 1-10
Peer Reviewed
-
[Journal Article] Estimation of Trans Fatty Acid Intake in Japanese Adults Using 16-DayDiet Records Based on a Food Composition Database Developed for theJapanese Population2009
Author(s)
Yamada M, Sasaki S, Murakami K, Takahashi Y, Okubo H, Hirota N, NotsuA, Todoriki H, Miura A, Fukui M, Date C
-
Journal Title
J Epidemiol
Volume: 20
Pages: 119-127
Peer Reviewed
-
-
-
-
[Presentation] 伝統的沖縄食事パターンに基づく学校給食レシピの開発と評価2012
Author(s)
根川文枝,大城綾乃,加賀美絢子,親泊まどか,金城愛香,底田春奈,幸地麻史子,石川理恵,安里奈都子,稲垣夏子,西大八重子,等々力英美
Organizer
第44回沖縄県公衆衛生学会
Place of Presentation
沖縄県市町村自治会館
Year and Date
2012-11-09
-
-
-
[Presentation] チャンプルースタディの研究成果に基づいた学校給食レシピの開発と評価2012
Author(s)
根川文枝,等々力英美,西大八重子,大城綾乃,加賀美絢子,親泊まどか,金城愛香,底田春奈,幸地麻史子,石川理恵,安里奈都子,稲垣夏子,上野奈緒子
Organizer
減塩サミットin呉2012
Place of Presentation
広島県呉市
Year and Date
2012-05-27
-
-
-
-
-
-
-
-
[Remarks] (1)学校給食チャンプルースタディレシピを作成し、これを応用して給食を介した食育の実践について2013年4月1日の琉球新報「長寿崩壊15沖縄社会の課題」に掲載
-
[Remarks] (2)南城市佐敷小のチャンプルースタディ学校給食レシピによる食育成果について2013年3月20日の毎日新聞「イマジン第2部くらす」に掲載
-
[Remarks] (3)琉球大学産官学連携推進機構「チャンプルースタディ社内給食開発プロジェクト」について2013年2月9日の琉球新報に掲載
-
[Remarks] (4)給食で学ぶ伝統的食習慣とチャンプルースタディ学校給食について2012年7月24日の読売新聞「医療ルネサンス食と健康」に掲載。
-
[Remarks] (5)チャンプルースタディレシピの内容を2012年3月17日の朝日新聞「元気のひけつ」に掲載
-
[Remarks] (6)ファミマ、JAの連携によるチャンプルースタディの紹介と弁当の解説が、2010年11月23日琉球新報に掲載
-
[Remarks] (7)チャンプルースタディの取り組みと科学的視点でみた沖縄伝統食に関する内容で、2010年5月10日琉球新報「変わる生活文化1」に掲載
-
-
[Remarks] (9)チャンプルースタディレシピを基に作成した弁当を、沖縄県本島の沖縄ファミリーマート全店で「チャンプルースタディ弁当」として発売(2010年5月、11月、2011年3月)