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2011 Fiscal Year Final Research Report

Effect of color composition on the attitudes and behaviors towards eating Nerikiri

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 21500757
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionShizuoka University

Principal Investigator

MURAKAMI Yoko  静岡大学, 教育学部, 准教授 (40284335)

Project Period (FY) 2009 – 2011
Keywords食嗜好と評価 / 食育
Research Abstract

Nerikiri achieves a harmony of coloring and the beautiful colors have an enormous attraction. This study aimed to examine the effect of color composition of nerikiri on food preferences, and the attitudes and behaviors towards wagashi, Japanese confectionaries, in young children and university students. The following results were obtained. Most of the younger children lacked sufficient experience in seeing, touching, and eating wagashi. For some children, wagashi was a new food and they took a long time to eat it or did not eat it at all, because they were not used to the taste and the appearance of the sweet red bean paste used in the wagashi. The more the children had experienced in eating wagashi, the less they showed a negative reaction to or rejection of the bean paste. The number of the children who disliked and never had tasted wagashi decreased with age. When the children were given nerikiri, a white bean paste wagashi, they expressed differences in perception of the degree of sweetness in the accent-colored and the base-colored parts of the same nerikiri. Significant differences were observed in nerikiri color preferences between males and females. Females liked the same color in a lighter shade, while males did not. Gradiations in color were associated with variation in food preference. In contrast to the males, females preferred the colors of natural pigments to synthetic pigments.

  • Research Products

    (15 results)

All 2012 2011 2010 2009

All Journal Article (11 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] 幼稚園児における和菓子の食嗜好と行動2012

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      家政学研究

      Volume: No.116 Pages: 4-14

  • [Journal Article] 練りきりの色が幼稚園児の食嗜好性および言語力の育成に及ぼす影響-練りきりと色彩の連想関係に着目した食育実践の試み-2012

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      静岡大学教育実践総合センター紀要

      Volume: No.20 Pages: 81-91

  • [Journal Article] マカロンの色彩構成が大学生の食嗜好性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      日本食育学会誌

      Volume: 6巻1号 Pages: 21-34

  • [Journal Article] 練りきりの色彩と食嗜好イメージの関係-大学生の場合-静岡大学教育学部研究報告2012

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      人文・社会・自然科学篇

      Volume: 第62号 Pages: 143-159

  • [Journal Article] 練りきりの色彩構成が食嗜好性に及ぼす影響,静岡大学教育学部研究報告2011

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      人文・社会・自然科学篇

      Volume: 第61号 Pages: 205-221

  • [Journal Article] 練りきりの色彩構成が小学生の食嗜好性に及ぼす影響-練りきり(和菓子)を用いた食育教材-2011

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      静岡大学教育実践総合センター紀要

      Volume: No.19 Pages: 71-80

  • [Journal Article] 小学校における食文化教育のための教材の提案2010

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      静岡大学教育実践総合センター紀要

      Volume: No.18 Pages: 63-72

  • [Journal Article] 和菓子の色彩構成と色彩嗜好,静岡大学教育学部研究報告2010

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      人文・社会・自然科学篇

      Volume: 第60号 Pages: 185-199

  • [Journal Article] 大学生における和菓子の学習状況および調理経験2010

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      静岡大学教育学部研究報告教科教育学篇

      Volume: 第41号 Pages: 177-192

  • [Journal Article] 大学生における和菓子の食嗜好性について2009

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      静岡大学教育実践総合センター紀要

      Volume: No.17 Pages: 65-74

  • [Journal Article] 和菓子の嗜好性および喫食状況に関する研究,静岡大学教育学部研究報告2009

    • Author(s)
      村上陽子
    • Journal Title

      自然科学篇

      Volume: 第59号 Pages: 65-74

  • [Presentation] 大学生における緑茶の喫茶状況について.飲用スタイルに着目して-2011

    • Author(s)
      村上陽子
    • Organizer
      日本家政学会第63回大会
    • Place of Presentation
      東京都・和洋女子大学
    • Year and Date
      2011-05-29
  • [Presentation] 練りきりの色彩構成が小学生の食嗜好性に及ぼす影響2011

    • Author(s)
      村上陽子
    • Organizer
      日本家政学会第63回大会
    • Place of Presentation
      東京都・和洋女子大学
    • Year and Date
      2011-05-29
  • [Presentation] 小学校における食文化教育のための教材の提案-練りきり(和菓子)を用いた授業実践-2010

    • Author(s)
      村上陽子
    • Organizer
      日本家政学会第62回大会
    • Place of Presentation
      広島・広島大学
    • Year and Date
      2010-05-30
  • [Presentation] 和菓子の嗜好性および喫食状況に関する研究2009

    • Author(s)
      村上陽子
    • Organizer
      日本家政学会第61回大会
    • Place of Presentation
      兵庫県・武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-08-31

URL: 

Published: 2013-07-31  

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