• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2021 Fiscal Year Comments on the Screening Results

栄養環境の変化を認識する短鎖脂肪酸受容体を介した神経・免疫・代謝制御

Research Project

Project/Area Number 21H04862
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Medium-sized Section 59:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

木村 郁夫  京都大学, 生命科学研究科, 教授 (80433689)

Project Period (FY) 2021-04-05 – 2025-03-31
Summary of the Research Project

本研究は、応募者がこれまで進めてきた腸内細菌代謝産物と宿主エネルギー代謝相関を研究対象として、短鎖脂肪酸受容体を介した包括的エネルギー代謝ネットワークの全容を神経系や免疫系を含めて網羅的に解明しようとする計画である。応募者が中心となって進めている独自研究を発展させる研究計画であり、独創性・創造性が高い。

Scientific Significance and Expected Research Achievements

栄養環境の変化を認識する短鎖脂肪酸受容体を介した神経・免疫・代謝制御に焦点あて、食と腸内細菌代謝産物他、短鎖脂肪酸やその受容体を標的とし、プロ・プレバイオティクス、創薬応用など新しい視点からの生活習慣病の予防や治療への発展が期待でき、その波及効果は極めて大きい。

URL: 

Published: 2021-07-07  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi