2022 Fiscal Year Final Research Report
Neuronal mechanisms of preference formation to aversive taste foods
Project/Area Number |
21K19708
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 59:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
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Research Institution | Kyoto University |
Principal Investigator |
Inoue Kazuo 京都大学, 農学研究科, 教授 (80213148)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
山崎 英恵 龍谷大学, 農学部, 教授 (70447895)
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Project Period (FY) |
2021-07-09 – 2023-03-31
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Keywords | 嗜好性 / 報酬系 / 光遺伝学 / 心拍変動 |
Outline of Final Research Achievements |
The phenomenon, in which foods that are avoided due to their strong and distinctive flavors can be consumed with preference, is thought to be unique to mature humans, not children. In this study, we used mice expressing ChR2 in the reward system, and combined with pharmacological activation during ingestion, suggesting that avoidance aversive solutions can be lifted. Similarly, we examined the relationship between physiological indices such as heart rate variability and changes in preference by the daily intake of aversive foods by humans, and suggested that the simultaneous ingestion of aversive and highly palatable foods may have accelerated the rate of habituation to aversive/aversive foods, and at the same time, may have caused a change in orientation toward preference formation.
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Free Research Field |
栄養化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
「大人の味」とは何か。強い独特の風味により、忌避/嫌悪されるような食品でも、好んで摂取されうる現象は、子どもではなく、成熟したヒトに特有のものだと考えられる。好ましくない結果を起こしそうな風味を持つ食品への嗜好が成立する機構は、極めて人間的な行動の一つの典型として、その機構の解明は非常に興味深い。本研究では、人およびマウスにおいて、忌避/嫌悪性食品摂取時に脳報酬系の活動を亢進させる刺激を共存させることでこれに対する嗜好が形成されうることを示した。苦味など子どもには忌避される味が大人になると摂取できるようになるのは慣れだけではなく、何らかの報酬が得られた経験が寄与することを示した。
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