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2012 Fiscal Year Final Research Report

Development of the quantitative evaluation method of a salty enhancing effect

Research Project

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Project/Area Number 22300258
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionNara Women's University

Principal Investigator

UENO Hiroshi  奈良女子大学, 生活環境科学系, 教授 (30241160)

Project Period (FY) 2010 – 2012
Keywords塩味増強剤 / GABA / GAD / 対比効果 / 味蕾 / 味覚情報伝達 / 香辛料 / アミノ酸分析
Research Abstract

Development of the low-sodium food which does not spoil quality of taste even if it does not add salt is desired. The technique of evaluating the salty enhancing effect from GABA synthesizing enzyme (GAD67) functioning within the III type taste-buds cell which detects a salty taste paying attention to the food composition (spices) which affects GAD67 enzyme activity was developed. It became clear statistically that the food composition which activates GAD67 enzyme activity showed a salty enhancing effect also in sensory analysis. Thereby, the possibility to the low-sodium food using spices has been suggested. Moreover, a possibility of not impairing a taste etc. has set and suggested such low-sodium food as a result of the contrast effect.

  • Research Products

    (34 results)

All 2013 2012 2011 2010 Other

All Journal Article (4 results) Presentation (23 results) Book (3 results) Remarks (3 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Journal Article] GAD67 の活性に影響を与える食品成分と味覚の伝達との関連 - ハーブに含まれる食品成分による酸味と甘味に与える影響 -2013

    • Author(s)
      佐々木 公子,龜山 菜美子,園部 菜穂,濱野 香里,植野 洋志
    • Journal Title

      美作大学・美作大学短期大学部紀要

      Volume: 58 Pages: 1-10

  • [Journal Article] GAD67 の活性に影響を与える食品成分と味覚の伝達との関連 - ハーブに含まれる食品成分の味覚への影響評価 -2012

    • Author(s)
      佐々木 公子,森本 仁美,濱野 香里,植野 洋志
    • Journal Title

      美作大学・美作大学短期大学部紀要

      Volume: 57 Pages: 1-7

  • [Journal Article] GABA(γ-アミノ酪酸)の味覚への関与について~酸味と塩味への関与~2011

    • Author(s)
      佐々木 公子,渡部 治奈,植野 洋志
    • Journal Title

      美作大学・美作大学短期大学部紀要

      Volume: 56 Pages: 9-14

  • [Journal Article] GABA(γ‐アミノ酪酸)の味覚への関与について2010

    • Author(s)
      佐々木 公子,岩城 知津,植野 洋志
    • Journal Title

      美作大学・美作大学短期大学部紀要

      Volume: 55 Pages: 65-70

  • [Presentation] Establishment of database for free amino acids in food2013

    • Author(s)
      H.Ito, S.Akagiri and H.Ueno
    • Organizer
      40th International Symposium on High Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques
    • Place of Presentation
      Tasmania, Australia
    • Year and Date
      20131118-21
  • [Presentation] 野菜・果実中の遊離アミノ酸データベース化を目指した分析・定量2013

    • Author(s)
      伊藤 日向子,赤桐 里美,植野 洋志
    • Organizer
      第86回日本生化学会大会
    • Place of Presentation
      横浜
    • Year and Date
      20130911-13
  • [Presentation] Quantitative amino acid analysis of free amino acids in food2013

    • Author(s)
      H.Ito, S.Akagiri and H.Ueno
    • Organizer
      Asianalysis XII
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      20130822-24
  • [Presentation] 香辛料の塩味増強効果とGABA 合成酵素(GAD)の活性制御機構との関係2013

    • Author(s)
      植野 洋志
    • Organizer
      味と匂学会
    • Place of Presentation
      仙台
    • Year and Date
      2013-09-07
  • [Presentation] 食品中の遊離アミノ酸のデータベース化を目指した抽出条件の検討及び定量2012

    • Author(s)
      伊藤 日向子,田中 仁美,赤桐 里美,植野 洋志
    • Organizer
      第85回日本生化学会大会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      20121214-16
  • [Presentation] 味覚におけるGAD アイソフォームの役割について:食品成分によるGAD 活性への効果と味覚に与える影響から検討2012

    • Author(s)
      久木 久美子,濱野 香里,植野 洋志
    • Organizer
      2012年度日本味と匂学会
    • Place of Presentation
      大阪
    • Year and Date
      2012-10-05
  • [Presentation] GABA合成酵素の活性化を促す香辛料成分の探索と味覚改変効果について2012

    • Author(s)
      濱野 香里,久木 久美子,佐々木 公子,赤桐 里美,鳴神 寿彦,植野 洋志
    • Organizer
      2012年度日本生物高分子学会大会
    • Place of Presentation
      秋田
    • Year and Date
      2012-09-22
  • [Presentation] グルタミン酸デカルボキシラーゼ(GAD67)の活性化と塩味増強効果について2012

    • Author(s)
      植野 洋志,久木 久美子,濱野 香里,佐々木 公子,森 美奈子,中村 友美
    • Organizer
      第429回ビタミンB 研究協議会
    • Place of Presentation
      湘南
    • Year and Date
      2012-09-01
  • [Presentation] 食品中の遊離アミノ酸の抽出検討及びデータベース化を目指した定量2012

    • Author(s)
      伊藤 日向子,田中 仁美,赤桐 里美,植野 洋志
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部第475回講演会・ミニシンポジウム
    • Place of Presentation
      大阪府大
    • Year and Date
      2012-07-14
  • [Presentation] 減塩食品開発を目指して:天然物由来成分の塩味増強効果を定量的に評価するシステム開発2012

    • Author(s)
      植野 洋志
    • Organizer
      2012 年度 日本農芸化学会 産学官学術交流委員会フォーラム
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2012-03-24
  • [Presentation] スパイス・ハーブのγ-アミノ酪酸(GABA)合成酵素の活性に及ぼす効果と味覚との関係についての検討2011

    • Author(s)
      濱野 香里,久木 久美子,伊藤 美奈,赤桐 里美,植野 洋志
    • Organizer
      日本生化学会大会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-09-23
  • [Presentation] ラット脳由来GAD67 の酵母における低温発現系の構築2011

    • Author(s)
      藤田 星海, 伊藤 美奈, 佐原 健彦, 赤桐 里美, 植野 洋志
    • Organizer
      J. Biol.Macromol.10, 62
    • Place of Presentation
      金沢
    • Year and Date
      2011-09-16
  • [Presentation] 食品中の遊離アミノ酸組成の解析2011

    • Author(s)
      伊藤 日向子,田中 仁美,赤桐 里美,植野 洋志
    • Organizer
      J. Biol. Macromol.10, 47
    • Place of Presentation
      金沢
    • Year and Date
      2011-09-16
  • [Presentation] スパイス・ハーブのGABA 合成酵素アイソフォームGAD67 の活性に及ぼす効果と塩味増強効果の関係についての検討2011

    • Author(s)
      濱野 香里,久木 久美子,伊藤 美奈,赤桐 里美,植野 洋志
    • Organizer
      J. Biol. Macromol.10, 46
    • Place of Presentation
      金沢
    • Year and Date
      2011-09-16
  • [Presentation] GAD活性に係わる食品成分が与える塩味増強効果について2011

    • Author(s)
      久木 久美子,濱野香里 植野洋志
    • Organizer
      日本農芸化学会大会2011年度大会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-03-27
  • [Presentation] The participation of GABA in salty taste signaling and how the GABA synthesizing enzyme found in type III taste cells may be affected by food components2010

    • Author(s)
      K.Hisaki, H.Ueno
    • Organizer
      The International Chemical Congress of Pacific Basin Societies
    • Place of Presentation
      Honolulu, Hawaii
    • Year and Date
      2010-12-17
  • [Presentation] Vitamin B6-dependent enzyme, glutamate decarboxylase: A possible role in leucocyte and new development in taste2010

    • Author(s)
      H.Ueno, S.Matsukawa, Y.Nakamura, Y.Yanagawa, K.Obata, M.Watanabe and Y.Otsuki
    • Organizer
      The International Chemical Congress of Pacific Basin Societies
    • Place of Presentation
      Honolulu, Hawaii
    • Year and Date
      2010-12-16
  • [Presentation] Effect of food components on the salty taste signaling examined by taste sensation tests2010

    • Author(s)
      K.Hisaki, M.Nakashima, K.Hamano and , H.Ueno
    • Organizer
      8th International Symposium on Taste and Olfaction
    • Place of Presentation
      Kyushu Univ., Maidashi
    • Year and Date
      2010-11-06
  • [Presentation] グルタミン酸デカルボキシラーゼGAD65・GAD67 のN 末端領域解析によるアイソフォームの機能解明2010

    • Author(s)
      吉田 瑶子,新森 温子,新田 陽子,赤桐 里美,植野 洋志
    • Organizer
      2010 年度日本農芸化学会関西支部大会
    • Place of Presentation
      近大
    • Year and Date
      2010-10-03
  • [Presentation] GAD65・GAD67 N 末端領域の生化学的解析による機能解明2010

    • Author(s)
      吉田 瑶子,新森 温子,新田 陽子,赤桐 里美,植野 洋志
    • Organizer
      酵素・補酵素研究会2010 年度研究会
    • Place of Presentation
      北九州
    • Year and Date
      2010-09-11
  • [Presentation] γ‐アミノ酪酸(GABA)合成酵素の活性に影響を及ぼす食品成分についての検討2010

    • Author(s)
      濱野 香里,久木 久美子,伊藤 美奈,赤桐 里見,植野 洋志
    • Organizer
      日本生物高分子学会大会
    • Place of Presentation
      姫路
    • Year and Date
      2010-09-10
  • [Presentation] GAD65・GAD67 のN末端領域解析による役割解明2010

    • Author(s)
      吉田 瑶子,新森 温子,新田 陽子,赤桐 里美,植野 洋志
    • Organizer
      日本生物高分子学会大会
    • Place of Presentation
      姫路
    • Year and Date
      2010-09-10
  • [Presentation] グルタミン酸デカルボキシラーゼGAD65・67 のN 末端領域の機能解明2010

    • Author(s)
      吉田 瑶子,植野 洋志
    • Organizer
      奈良女子大学・京都府立大学合同ゼミ
    • Place of Presentation
      京都府大
    • Year and Date
      2010-09-01
  • [Book] Amino acids in human nutrition and health2011

    • Author(s)
      J.P.F. D'Mello, Ed
    • Total Pages
      103-121
    • Publisher
      CABI, London
  • [Book] フードプロテオミクス-食品酵素の応用技術-2011

    • Author(s)
      井上 國世監修
    • Total Pages
      174-183
    • Publisher
      シーエムシー出版
  • [Book] GABA 合成酵素グルタミン酸デカルボキシラーゼにみる隠れた機能:味覚での役割と応用2010

    • Author(s)
      植野 洋志
    • Total Pages
      136, 1-7
    • Publisher
      Dojin News
  • [Remarks] 新聞 植野 洋志(コメント),「濃い味」習慣 再考を,中日新聞,2012 年9 月4 日朝刊

  • [Remarks] 新聞 植野 洋志,奈良ユニバーサロン ログ・イン 1000 文字講座,「減塩食品の開発に向けて<下>味覚はだませるか?」,毎日新聞,2012 年7 月18 日朝刊

  • [Remarks] 新聞 植野 洋志,奈良ユニバーサロン ログ・イン 1000 文字講座,「減塩食品の開発に向けて<上>味覚について一言」.毎日新聞,2012 年7 月11 日朝刊

  • [Patent(Industrial Property Rights)] 塩味増強方法および塩味増強剤2011

    • Inventor(s)
      植野 洋志
    • Industrial Property Rights Holder
      奈良女子大学
    • Industrial Property Number
      特許4845067
    • Acquisition Date
      2011-10-21

URL: 

Published: 2014-08-29  

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