• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2013 Fiscal Year Annual Research Report

共食の重要性に関する心理学的側面

Research Project

Project/Area Number 23500984
Research InstitutionTohoku University

Principal Investigator

坂井 信之  東北大学, 文学研究科, 准教授 (90369728)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 中村 真  宇都宮大学, 国際学部, 教授 (50231478)
飯塚 由美  島根県立大学短期大学部, 保育学科, 准教授 (50222823)
長谷川 智子  大正大学, 人間学部, 教授 (40277786)
山中 祥子  池坊短期大学, 文化芸術学科, 准教授 (30580021)
Keywordsおいしさ / コミュニケーション / 孤食 / 集団圧力 / 発達
Research Abstract

今年度は本研究の目的のうち、「共食することの利点、共食することによる社会性の発達等について、実験および質問紙調査により明らかにする。」についての実験的な研究を中心におこなった。実験/調査研究については、研究代表者である坂井と研究分担者である中村と長谷川が中心となり、共食に関わる実験を実施した 。 坂井は、同じお菓子を食べるときに、独りで食べる状況と5人の友人と一緒に食べる状況で、感じられたおいしさにおける社会的圧力の効果を検討する実験をおこなった。結果からは、「友人と一緒に食べるとおい しい」という仮説は支持されなかったが、一緒に食べた友人が、「そのお菓子はおいしくなかった」と言明したときには、おいしさを低く評定した。一方で、一緒に食べた友人が「そのお菓子はおいしかった」と言明したときには、そのときのおいしさに変化は見られなかった。 また、中村は昼食を食べるときに、よく知らないインタビュワーの同席する中で、中のよい友人と一緒に食べたときの感情の変化は 、インタビュワーと一対一で食べたときの感情の変化に比べてよりポジティブな感情を報告し、ネガティブな感情を抑制する傾向にあ ることを見いだした。 長谷川は、小学生の児童を対象に、共食と孤食で食物のおいしさや食事の満足感を実験により比較した。その結果、共食時には孤食時に比べて、食事がより楽しかったと表現することが多くなることがわかった。 これらの結果から、共食は単に食物をおいしく感じさせるのではなく、食事を楽しく感じさせ、ポジティブな感情を喚起させる効果があることが示唆された。また、この効果は即効性のものではなく、遅発性のものであることが示唆された。

  • Research Products

    (7 results)

All 2014 2013

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (5 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Journal Article] 子どもの共食に関する心理学的研究(1)2014

    • Author(s)
      長谷川智子・坂井信之
    • Journal Title

      日本発達心理学会第25回大会発表論文集

      Volume: 25 Pages: 474

  • [Journal Article] The Psychology of Eating2014

    • Author(s)
      Nobuyuki Sakai
    • Journal Title

      Psychology in Russia

      Volume: 7 Pages: accepted

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] The relationships between the liking of concentrations of sweeteners, umami and daily eating behavior2014

    • Author(s)
      Tomoko Hasegawa, Nobuyuki Sakai
    • Organizer
      22nd Annual Meeting of the Society for the Study of Ingestive Behavior
    • Place of Presentation
      Seattle, WA, USA
    • Year and Date
      20140729-20140802
  • [Presentation] Conformity in food palatability; the effects of a number of influencers and positive and/or negative directions.2014

    • Author(s)
      Nobuyuki Sakai
    • Organizer
      ICAP 2014 (International Conference on Applied Psychology)
    • Place of Presentation
      Paris, France
    • Year and Date
      20140708-20140713
  • [Presentation] Heuristic perception of products by consumers: Theory & applications2014

    • Author(s)
      Nobuyuki Sakai
    • Organizer
      SenseAsia 2014
    • Place of Presentation
      Sing Ex, Singapore
    • Year and Date
      20140513-20140513
    • Invited
  • [Presentation] 子どもの共食に関する心理学的研究(1)2014

    • Author(s)
      長谷川智子・坂井信之
    • Organizer
      日本発達心理学会第25回大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      20140322-20140322
  • [Presentation] The impact of communication on palatability evaluations of food and beverage.2013

    • Author(s)
      Nobuyuki Sakai, Natsumi Kurosaki, Jun Fuchimoto
    • Organizer
      Pangborn 2013
    • Place of Presentation
      Windsor Barra Hotel, Rio de Janeiro, Brazil
    • Year and Date
      20130812-20130812

URL: 

Published: 2015-05-28  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi