• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2016 Fiscal Year Annual Research Report

Elucidation of molecular structure of wheat protein causing severe allergic symptoms

Research Project

Project/Area Number 26282018
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

丸山 伸之  京都大学, (連合)農学研究科(研究院), 准教授 (90303908)

Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Keywordsアレルゲン / 小麦 / エピトープ
Outline of Annual Research Achievements

植物種子は広く食品として利用されているが、種子に含まれるタンパク質はアレルギーの原因物質となることが多い。患者によっては死に至るような重篤なアレルギー症状を示すため、食品の安全性の面からその要因の解明が急務とされている。小麦はパンや麺などとして日常の食生活の重要な素材であるが、主要なアレルゲンの原因物質ともなっている。特に、小麦は3大アレルゲンの一つであり、重要なアレルギー食品となっている。本研究では、小麦の種子タンパク質に対する組換えタンパク質を作成し、アレルギー症状を引き起こす小麦タンパク質を明確にするとともに、その構造を同定することを目的とする。
リコンビナントタンパク質を用いた小麦アレルゲンの比較解析から、小麦タンパク質の中で主要なアレルゲンを同定した。特に、α-グリアジンの分子種に対して反応性を示す患者が多いことが明らかとなった。α-グリアジンはN末端の繰り返し配列を持つドメインと、システィン残基を多く含むドメインにより構成されている。α-グリアジンのエピトープの同定のためにペプチドアレイを作製し、患者血清との解析により反応性の高い領域を同定した。強く反応を示すペプチド配列が複数認められ、患者間においても共通して強い反応性を示した。これらの配列の共通性から、アレルゲン性を示す重要な構造が示唆された。また、加工のために処理した小麦タンパク質の反応性についても解析し、処理を行うことによってアレルゲン性が変化することが示唆された。

Research Progress Status

28年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

28年度が最終年度であるため、記入しない。

Causes of Carryover

28年度が最終年度であるため、記入しない。

Expenditure Plan for Carryover Budget

28年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (7 results)

All 2017 2016

All Journal Article (2 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results) Presentation (4 results) (of which Invited: 2 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] バイオテクノロジーの進歩と抗原学2017

    • Author(s)
      丸山 伸之
    • Journal Title

      アレルギー・免疫

      Volume: 1 Pages: 21-27

  • [Journal Article] Recent advances in component resolved diagnsis in food allergy2016

    • Author(s)
      Borrs, MP., Maruyama N., Sato S., Ebisawa M.
    • Journal Title

      Allegology International

      Volume: 65 Pages: 378-387

    • DOI

      10.1016/j.alit.2016.07.002

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Presentation] Seed storage proteins in crops: biosynthesis and accumulation2016

    • Author(s)
      Maruyama, N.
    • Organizer
      The second Kasetsert University and the Graduate School of Agriculture, Kyoto University Bilateral Symposium on Food, Environment, and Life for the Next Generation
    • Place of Presentation
      Kyoto University (Kyoto, Kyoto)
    • Year and Date
      2016-12-06
    • Invited
  • [Presentation] 小麦運動誘発性アナフィラキシーの感作アレルゲンコンポーネント2016

    • Author(s)
      福田 啓伸, 吉原 重美, 中山 元子, 加藤 正也, 安藤 祐輔, 宮本 学, 有阪 治, 丸山 伸之
    • Organizer
      日本小児アレルギー学会
    • Place of Presentation
      ベイシア文化ホール (群馬県・前橋市)
    • Year and Date
      2016-10-09
  • [Presentation] 食物アレルギーにおけるアレルゲンコンポーネント2016

    • Author(s)
      丸山 伸之
    • Organizer
      愛知免疫アレルギーを語る会
    • Place of Presentation
      名古屋国際ホテル(愛知県・名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-06
    • Invited
  • [Presentation] 小麦ω-5グリアジン陰性症例におけるアレルゲンコンポーネントの臨床性能の解析2016

    • Author(s)
      丸山 伸之, 佐藤 さくら, 田中 昭, 海老澤 元宏
    • Organizer
      第65回日本アレルギー学会学術大会 ミニシンポジウム
    • Place of Presentation
      東京国際フォーラム(東京都・千代田区)
    • Year and Date
      2016-06-19
  • [Book] 食物アレルゲン2016

    • Author(s)
      丸山 伸之
    • Total Pages
      110-117
    • Publisher
      診断と治療社

URL: 

Published: 2018-01-16  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi