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2015 Fiscal Year Annual Research Report

栄養・食品成分によるオートファジー調節シグナリング機構:その多様性と抗加齢

Research Project

Project/Area Number 26292066
Research InstitutionNiigata University

Principal Investigator

門脇 基二  新潟大学, 自然科学系, 教授 (90126029)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 藤村 忍  新潟大学, 自然科学系, 准教授 (20282999)
Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Keywordsオートファジー / シグナリング / 抗加齢 / アミノ酸 / サーチュイン
Outline of Annual Research Achievements

I. 栄養・食品成分によるオートファジー調節
1)アミノ酸による調節機構:A. アルギニンによるAutophagic Activity レベルでの調節機構:アルギニンでの作用機構が明確にならなかったので,同じく活性酸素種(ROS)を介さないグループに属するメチオニンについてその機構を調べたところ、mTOR と PP2Aを介する可能性が示された.B. 新規シグナリング調節タンパク質を介したAutophagic Capacity レベルの調節:明確な知見が得られなかった。2)抗酸化性食品成分による調節機構:ガレート基を有するカテキン類であるEpicatechin Gallate, (ECG), Epigallocatechin (EGC), Epigallocactechin gallate (EGCG), Gallocatechin gallate (GCG) について、オートファジー活性化作用の構造活性相関を検討した.その結果,低濃度(20 μM)ではオートファジーを促進したが,高濃度(50-100 μM)では逆に抑制する二相性が示された。3)米タンパク質による調節の可能性:今年度も実施に至らなかった。
II. 抗加齢の調節:抗加齢に関与すると言われるSIRT1(ヒストン脱アセチル化酵素)を活性化するレスベラトロール(Resv)やピセアタノール(Pice)のオートファジーに対する効果を検討したところ、上記抗酸化成分と同様、低濃度での促進、高濃度での抑制の二相性が示された。ただし、ROSの産生はこの濃度範囲で濃度依存的に抑制され、オートファジー調節活性との整合性は認められなかった。また、Resvの酸化型であるDihydroresveratorol もResv と同様のオートファジー調節活性を示したことから、Resvの作用は抗酸化作用ではない経路であることが証明された。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

3: Progress in research has been slightly delayed.

Reason

今年度も修士課程の大学院生中心の研究であったが、十分な時間が取れず、再現性の良い質の高い結果が得られなかった。

Strategy for Future Research Activity

とにかく若い学生を鼓舞して、接触・議論を多くして興味を持たせ、質の高い実験を得ることに喜びを見つけるように指導していく(修士課程2年生になると、自覚が出て来て責任感も出てくる)。

Causes of Carryover

高度な研究消耗品を使うDNAマイクロアレイを始めとする実験にまで進まなかったため。

Expenditure Plan for Carryover Budget

次年度では、こうした高度な技術の導入を進める予定である。

  • Research Products

    (21 results)

All 2016 2015

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (16 results) (of which Int'l Joint Research: 6 results)

  • [Journal Article] Protective effect of composite earthworm powder against diabetic complications via increased fibrinolytic function and improvement of lipid metabolism in ZDF rats.2016

    • Author(s)
      T. Kawakami, A. Fujikawa, Y. Ishiyama, M. Hosojima, A. Saito, M. Kubota, S. Fujimura, M. Kadowaki.
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology and Biochemistry

      Volume: 80 Pages: 456-461

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Rice protein hydrolysates stimulate GLP-1 secretion, reduce GLP-1 degradation, and lower the glycemic response in rats.2015

    • Author(s)
      Y. ISHIKAWA, T. HIRA, D. INOUE, Y. HARADA, H. HASHIMOTO, M. FUJII, M. KADOWAKI, and H. HARA
    • Journal Title

      Food and Function

      Volume: 6 Pages: 2525-2534

    • DOI

      10.1039/c4fo01054j

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Reduction of dietary lysine increased free glutamate content in meat and improved its taste.2015

    • Author(s)
      G. WATANABE, H. KOBAYASHI, M. SHIBATA, M. KUBOTA, M. KADOWAKI, and S. FUJIMURA
    • Journal Title

      Animal Science Journal

      Volume: 86 Pages: 10-16

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of dietary histidine on contents of carnosine and anserine in muscles of broilers.2015

    • Author(s)
      S. KAI, G. WATANABE, M. KUBOTA, M. KADOWAKI, and S. FUJIMURA
    • Journal Title

      Animal Science Journal

      Volume: 86 Pages: 541-546

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Regulation of free glutamate content in meat by dietary lysine in broilers.2015

    • Author(s)
      G. WATANABE, H. KOBAYASHI, M. SHIBATA, M. KUBOTA, M. KADOWAKI, and S. FUJIMURA
    • Journal Title

      Animal Science Journal

      Volume: 86 Pages: 435-442

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 低リジン飼料給与によるタンパク質代謝の変化が筋肉遊離アミノ酸量の増加を誘導する2015

    • Author(s)
      渡邊源哉、伊藤友紀、小林裕之、柴田昌宏、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本アミノ酸学会第9回学術大会
    • Place of Presentation
      滋賀県立大学(滋賀県・彦根市)
    • Year and Date
      2015-10-23 – 2015-10-24
  • [Presentation] 食餌性メチオニンによる筋肉イミダゾールジペプチド量および合成酵素遺伝子発現量への影響2015

    • Author(s)
      甲斐慎一、渡邊源哉、久保田真敏、門脇基二、藤村 忍
    • Organizer
      日本アミノ酸学会第9回学術大会
    • Place of Presentation
      滋賀県立大学(滋賀県・彦根市)
    • Year and Date
      2015-10-22 – 2015-10-24
  • [Presentation] 肥満2型糖尿病モデルZDFラットの骨・ミネラル代謝に与える米糠タンパク質の影響2015

    • Author(s)
      菅木省吾・小森絵理香・久保田真敏・渡邊令子・原田幸和・橋本博之・細島康宏・斎藤亮彦・藤村 忍・門脇基二
    • Organizer
      第96回日本栄養・食糧学会関東支部大会
    • Place of Presentation
      新潟大学(新潟県・新潟市)
    • Year and Date
      2015-09-05
  • [Presentation] オートファジー調節における(脱)アセチル化反応の関与2015

    • Author(s)
      櫻井美央・岸かおり・Md. Razaul KARIM・久保田真敏・藤村 忍・門脇基二
    • Organizer
      第96回日本栄養・食糧学会関東支部大会
    • Place of Presentation
      新潟大学(新潟県・新潟市)
    • Year and Date
      2015-09-05
  • [Presentation] スチルベノイドによる肝培養細胞オートファジー調節作用の検討2015

    • Author(s)
      久重瑞穂・Md. Razaul KARIM・堀井悠一郎・久保田真敏・一柳孝司・藤村 忍・門脇基二
    • Organizer
      第96回日本栄養・食糧学会関東支部大会
    • Place of Presentation
      新潟大学(新潟県・新潟市)
    • Year and Date
      2015-09-05
  • [Presentation] 柿含有ポリフェノールによるオートファジー調節作用および調節機構の研究2015

    • Author(s)
      IM CHAEYUN・堀井悠一郎・久保田真敏・藤村 忍・門脇基二
    • Organizer
      第96回日本栄養・食糧学会関東支部大会
    • Place of Presentation
      新潟大学(新潟県・新潟市)
    • Year and Date
      2015-09-05
  • [Presentation] 米胚乳タンパク質のTh1偏向誘導作用2015

    • Author(s)
      鎌田拓也・寺尾怜史・原 崇・久保田真敏・大谷 元・加藤久典・藤井幹夫・藤村 忍・門脇基二
    • Organizer
      第96回日本栄養・食糧学会関東支部大会
    • Place of Presentation
      新潟大学(新潟県・新潟市)
    • Year and Date
      2015-09-05
  • [Presentation] 食餌性リジンによる筋肉イミダゾールジペプチド量および代謝遺伝子発現量への影響2015

    • Author(s)
      甲斐慎一・渡邊源哉・久保田真敏・門脇基二・藤村 忍
    • Organizer
      第96回日本栄養・食糧学会関東支部大会
    • Place of Presentation
      新潟大学(新潟県・新潟市)
    • Year and Date
      2015-09-05
  • [Presentation] 給与形態の違いによる食餌性バリンの筋肉遊離グルタミン酸に及ぼす影響2015

    • Author(s)
      阿部紘子・山田茉由子・渡辺徹・久保田真敏・門脇基二・藤村 忍
    • Organizer
      第96回日本栄養・食糧学会関東支部大会
    • Place of Presentation
      新潟大学(新潟県・新潟市)
    • Year and Date
      2015-09-05
  • [Presentation] 米胚乳タンパク質がTh1/Th2バランスに与える影響2015

    • Author(s)
      鎌田拓也・寺尾怜史・原 崇・久保田真敏・大谷 元・加藤久典・藤井幹夫・藤村 忍・門脇基二
    • Organizer
      日本食品科学工学会第62回大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2015-08-29
  • [Presentation] Low lysine feeding enhances chicken meat taste by increasing of free glutamate2015

    • Author(s)
      G. WATANABE, H. KOBAYASHI, M. SHIBATA, M. KUBOTA, M. KADOWAKI, S. FUJIMURA
    • Organizer
      International Congress of Meat Science and Technology
    • Place of Presentation
      Clermont-Ferrand (FRANCE)
    • Year and Date
      2015-08-22 – 2015-08-26
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effect of Dietary Methionine on Metabolism of Carnosine and Anserine in Muscles of Broiler Chicken.2015

    • Author(s)
      S. KAI, G. WATANABE, M. KUBOTA, M. KADOWAKI, S. FUJIMURA
    • Organizer
      International Congress of Meat Science and Technology
    • Place of Presentation
      Clermont-Ferrand (FRANCE)
    • Year and Date
      2015-08-22 – 2015-08-26
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Beneficial effects of rice endosperm protein intake in Japanese men with obesity or metabolic syndrome: a fundamental crossover clinical trial.2015

    • Author(s)
      M. HOSOJIMA, R. KASEDA, H.KONDO, M. FUJII, M. KUB OTA, R. WATANABE, M. KADOWAKI, and A. SAITO
    • Organizer
      12th Asian Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県・横浜市)
    • Year and Date
      2015-05-14 – 2015-05-18
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effect of rice bran protein on chronic kidney disease-mineral and bone disorder (CKD-MBD) in type-2 diabetic ZDF rats.2015

    • Author(s)
      S. SUGAKI, E. KOMORI, M. KUBOTA, R. WATANABE, H. HASHIMOTO, Y. HARADA, M. HOSOJIMA, A. SAITO, S. FUJIMURA, and M. KADOWAKI
    • Organizer
      12th Asian Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県・横浜市)
    • Year and Date
      2015-05-14 – 2015-05-18
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effect of rice endosperm protein on systemic and intestinal immunity.2015

    • Author(s)
      T. KAMADA, S. TERAO, M. KUBOTA, A. SEKIGUCHI, H. OTANI, H. KATO, M. FUJII, S. FUJIMURA, and M. KADOWAKI
    • Organizer
      12th Asian Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県・横浜市)
    • Year and Date
      2015-05-14 – 2015-05-18
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effects of dietary histidine levels to amounts of imidazole dipeptides and interactions with lysine and arginine in muscles of broiler.2015

    • Author(s)
      S. KAI, G. WATANABE, M. KUBOTA, M. KADOWAKI, S. FUJIMURA.
    • Organizer
      12th Asian Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県・横浜市)
    • Year and Date
      2015-05-14 – 2015-05-18
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2017-01-06  

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