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Applicability of Web-based dietary assessment system for a large-scale epidemiological study.

Research Project

Project/Area Number 15H02906
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionNara Women's University

Principal Investigator

Takachi Ribeka  奈良女子大学, 生活環境科学系, 教授 (60413085)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 澤田 典絵  国立研究開発法人国立がん研究センター, 社会と健康研究センター, 室長 (00446551)
八谷 寛  藤田医科大学, 医学部, 教授 (30324437)
石原 淳子  麻布大学, 生命・環境科学部, 教授 (30415509)
田中 純太  新潟大学, 医歯学総合病院, 特任教授 (40401749)
井上 真奈美  国立研究開発法人国立がん研究センター, 社会と健康研究センター, 部長 (70250248)
嘉山 孝正  山形大学, 医学部, 特任教授 (50142972)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2018-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥17,030,000 (Direct Cost: ¥13,100,000、Indirect Cost: ¥3,930,000)
Fiscal Year 2017: ¥7,280,000 (Direct Cost: ¥5,600,000、Indirect Cost: ¥1,680,000)
Fiscal Year 2016: ¥5,460,000 (Direct Cost: ¥4,200,000、Indirect Cost: ¥1,260,000)
Fiscal Year 2015: ¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
KeywordsWebシステム / 24時間思い出し法 / 食事評価 / 料理データベース / 24時間思い出し法 / 疫学研究 / 較正研究 / 栄養疫学 / 社会医学
Outline of Final Research Achievements

Food frequency questionnaire (FFQ) has been used for the dietary assessment in many epidemiological studies. There is a growing need for detailed-assessment tool which simultaneously reduce the total burden of studies on the basis of technology innovation. Online system offer advantages over printed questionnaires, such as the automatic and direct data storage of answers. We examined the utilization of Web-based tool by comparison of the validity of dietary intake by Web-FFQ with those by print-FFQ. Online system is a reasonably valid measure like the printed FFQ. Further, we developed an automated-, web-based assessment system using recipe-data for Japanese (AWARDJP) based on Automated Multiple-Pass Method (AMPM, by USDA). Improvement of some processes such as selecting dishes were required in a pilot study. The detailed-dietary survey using AWARDJP was started for sub-sample of large scale cohort study, and approximately 1,600 day sample among 1,000 participants were collected.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究で開発した食事評価システムは、多様な集団の実際の食事調査を根拠とした性・年代別の料理データが集積された料理DBを搭載し、さらに国際的に標準化された方法(AMPM)により24 時間思い出し法を可能にする点で、既存の食事評価ソフトとは一線を画す。さらに、この24 時間思い出し(複数日)による評価は「量の絶対値」に近い意味合いの数値が提供されるので、保健指導への活用に加えわが国の公衆衛生施策にも大きく貢献できる。国内の大規模コホートの一部においてスタートさせたことにより、将来、より信頼性の高い結果を発信する基盤となり得るとともに、アジアにおける国際コホート連携に貢献できる基盤が前進した。

Report

(4 results)
  • 2018 Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Annual Research Report
  • 2016 Annual Research Report
  • 2015 Annual Research Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2019 2018 2017 2015 Other

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Acknowledgement Compliant: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results) Remarks (3 results)

  • [Journal Article] 食生活評価システムの開発と実用化へ向けたパイロット研究―料理ベース食事調査ウェブシステム―2017

    • Author(s)
      大内詩野、髙地リベカ、小田瑞希、林えりこ、山岸万里菜、斉藤裕美、中舘美佐子、石原淳子
    • Journal Title

      家政学研究

      Volume: 63 Pages: 54-64

    • NAID

      40021192490

    • Related Report
      2016 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Online version of the self-administered food frequency questionnaire for the Japan Public Health Center-based Prospective Study for the Next Generation (JPHC-NEXT) protocol: relative validity, usability and comparison with a printed questionnaire.2017

    • Author(s)
      Kato E, Takachi R, Ishihara J, Ishii Y, Sasazuki S, Sawada N, Iwasaki M, Shinozawa Y, Umezawa J, Tanaka J, Yokoyama Y, Kitamura K, Nakamura K, Tsugane S.
    • Journal Title

      J Epidemiol.

      Volume: in press

    • NAID

      130006067770

    • Related Report
      2016 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] 栄養疫学-食事の曝露評価法の変遷2019

    • Author(s)
      石原淳子
    • Organizer
      第29回日本疫学会学術総会シンポジウム「曝露測定の限界への挑戦」
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 料理ベース食事調査Webシステムのコホートでの活用に関するパイロット研究~第1報 実施方法と回答状況~2018

    • Author(s)
      藤田みほ, 石原淳子, 八谷寛, 田中純太, 西本侑加, 丸谷幸子, 平川仁尚, 江啓発, 加藤祐子, 澤田典絵, 井上真奈美, 青山温子, 髙地リベカ
    • Organizer
      第28回日本疫学会学術総会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 料理データベース食事調査Webシステムのコホートでの活用に関するパイロット研究~第2報 摂取量の推定結果~2018

    • Author(s)
      加藤祐子, 石原淳子, 八谷寛, 田中純太, 藤田みほ, 西本侑加, 丸谷幸子, 青山温子, 平川仁尚,江啓発, 澤田典絵, 井上真奈美, 髙地リベカ
    • Organizer
      第28回日本疫学会学術総会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] ICTによる自動式24時間思い出しシステムの開発-秤量法に基づく料理データベースを活用して-2015

    • Author(s)
      高地リベカ, 吉田美佳, 高本栄一郎, 石井有里, 大内詩野, 山岸万里奈, 小田瑞希, 林えりこ, 中舘美佐子, 石原淳子
    • Organizer
      第62回日本栄養改善学会学術集会
    • Place of Presentation
      福岡国際会議場
    • Year and Date
      2015-09-24
    • Related Report
      2015 Annual Research Report
  • [Presentation] A novel innovative methods for dietary assessment in Japan - as a platform for the large-scale cohort consortium2015

    • Author(s)
      Takachi R, Ishihara J, Ishii Y, Ohuchi S, Saito H, Nakadate M, Yokoyama Y, Yoshida M, Takamoto E, Inoue M
    • Organizer
      9th International Conference on Diet and Activity Methods
    • Place of Presentation
      Brisbane Convention & Exhibition Centre, Australia
    • Year and Date
      2015-09-01
    • Related Report
      2015 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Remarks] AWARDJP~料理データを活用した日本人のための食事調査ウェブシステム~

    • URL

      http://www.awardjp.com/

    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Remarks] AWARDJP~料理データを活用した日本人のための食事調査ウェブシステム~

    • URL

      http://awardjp.com/

    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Remarks] 料理ベース食事調査ウエブシステム

    • URL

      http://www.awardjp.com/

    • Related Report
      2015 Annual Research Report

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Published: 2015-04-16   Modified: 2020-03-30  

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