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A Development of a dietary thesaurus and food corpus for diet record survey

Research Project

Project/Area Number 15K00856
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionShigakkan University (2016-2018)
Nagoya Women's University (2015)

Principal Investigator

Imaeda Nahomi  至学館大学, 健康科学部, 教授 (80387662)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 野崎 浩成  愛知教育大学, 教育学部, 教授 (80275148)
中村 美詠子  浜松医科大学, 医学部, 准教授 (30236012)
中畑 典子  島根県立大学, 看護栄養学部, 講師 (40299889)
Research Collaborator Doman Keisuke  中京大学, 工学部, 講師 (90645748)
Project Period (FY) 2015-10-21 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2017: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords食事調査 / 食事摂取量 / 生活習慣病予防 / 料理 / シソーラス / 食事調査法 / 料理データベース / コーパス研究 / 栄養疫学 / 食事調査手法 / 食物シソーラス
Outline of Final Research Achievements

To simplify methods for the dietary survey, we discussed the process of convert the food number from the words in which people report their food intakes (food coding), and have been developing a pilot software for the dietary survey. The task of food coding is the most laborious for dietary records surveys. Therefore, using food records for residents collected in the previous year, we observed what names frequently reported foods. Furthermore, we analysis familiar and huge database for recipes site, we found many food names which were not listed in the Standard Tables of Food Composition in Japan. By summarizing these food and dishes names, we have prototyped a search database used for coding of food records survey.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食事アセスメントは,生活習慣病の発症予防および重症化予防に強く関連する管理栄養士の技能である.また食事調査の結果は、できるだけバイアスの少ない対象者から情報収集されるべきであるが、現在は健康に関心が高い理想的な人のデータに偏りがちである。今回の研究で作成した食物のデータベースは、たくさんの人に気軽に食事調査を受けてもらえるようにする環境整備として利用価値がある。

Report

(5 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2018 2017 2016 Other

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] A Study on the Conversion Factor between Food Volume and Weight (Mass Density) for Dietary Assessment2018

    • Author(s)
      今枝 奈保美,道満恵介,目加田慶人
    • Journal Title

      Tokai Journal of Public Health

      Volume: 6 Issue: 1 Pages: 60-69

    • DOI

      10.24802/tpha.6.1_60

    • NAID

      130007539766

    • ISSN
      2187-736X, 2434-0421
    • Year and Date
      2018-07-07
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 食事アセスメントのための食品容量と重量との換算係数 (容量密度)に関する研究2018

    • Author(s)
      今枝 奈保美,道満恵介,目加田慶人
    • Journal Title

      東海公衆衛生雑誌

      Volume: 6

    • NAID

      130007539766

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 大規模レシピ投稿サイトにおけるハンバーグのひき肉重量の比較2018

    • Author(s)
      今枝奈保美,竹内涼乃,廣田寿理,松浦千夏,道満恵介
    • Organizer
      第7回日本栄養改善学会東海支部会学術総会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] Cookpadデータベースにおける肉の表記方法とポーションサイズに関する考察2017

    • Author(s)
      今枝奈保美
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 地区ブロック別栄養摂取量に関する多施設共同食事記録調査と国民健康・栄養調査の相関関係の検討2016

    • Author(s)
      今枝奈保美,後藤千穂,福田奈菜,近藤文,小嶋汐美,宮川尚子,尾崎悦子,中本真理子,栗原綾子,矢口友理,南里妃名子,遠藤香,中畑典子
    • Organizer
      日本栄養改善学会第63回学術総会
    • Place of Presentation
      リンクステーションホール青森(青森県青森市)
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 地域住民から収集したひらがな料理名を漢字変換するツールの検討2016

    • Author(s)
      今枝 奈保美,野崎浩成
    • Organizer
      第41会教育システム情報学会学術総会
    • Place of Presentation
      帝京大学宇都宮キャンパス(栃木県宇都宮市)
    • Year and Date
      2016-08-29
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 地域住民から収集したひらがな料理名を漢字変換するツールの検討2016

    • Author(s)
      今枝 奈保美,野崎浩成
    • Organizer
      教育システム情報学会 全国大会(第41回)
    • Place of Presentation
      栃木県
    • Year and Date
      2016-08-29
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Remarks] 食事調査の道具箱

    • URL

      http://nutriepi.jp/

    • Related Report
      2015 Research-status Report

URL: 

Published: 2015-10-21   Modified: 2020-03-30  

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