Project/Area Number |
15K07425
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Sagami Women's University (2017-2018) Chiba University (2015-2016) |
Principal Investigator |
oarada motoko 相模女子大学, 栄養科学部, 准教授 (40211784)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
五ノ井 透 千葉大学, 真菌医学研究センター, 教授 (30134365)
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥5,070,000 (Direct Cost: ¥3,900,000、Indirect Cost: ¥1,170,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 食品添加物 / かんすい / 亜硝酸塩 / 腎臓 / 脾臓 / 炎症関連遺伝子 / 食習慣 / まとめ食い / インスタント食品 / 炎症 / 腎機能 / 絶食 |
Outline of Final Research Achievements |
Higher consumption of fast-foods and processed foods is characteristic of modern dietary habits. The objective of our present study was to address the effects of food additives, which are frequently used in these foods, on human health. Oral intake of Kansui (Alkaline preparations for Chinese noodles) for 224 days caused decreases in food consumption and weight gain in mice. It also modestly but significantly altered the kidney expression of proto-oncogenes, stress response genes and genes related to the kidney and urine. Kansui also resulted in modulated expression of proto-oncogenes and inflammation-related genes in the spleen. Oral intake of sodium nitrite, coloring agent for processing meat, for 60 days led to a remarkable modulation of gene expression of immunocompetent cells and inflammatory mediators in the mouse spleen. These results suggest that food additives may be important contributors to physiologic derangement.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
現代人の乱れた食生活は、生活習慣病の大きな要因である。現代の食生活の特徴として、朝食抜きや過食、偏食などと共に、インスタント食品や加工食品の多用があげられる。これらの食品には、過剰な塩分や油分に加え、実に様々な食品添加物が含まれている。現在、日本では1,500種類以上の食品添加物の使用が許可されている。添加物は食品衛生法にしたがって安全性の評価がおこなわれているが、種類の多さや使用頻度の増加を考えると、添加物の健康影響についてはさらに検討が必要であると考える。研究途中ではあるが今回の結果はそれを裏付けるものとなった。
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