Screening of taste dysfunction uzing zinc-binding protein in parotid saliva for healthy longevity society
Project/Area Number |
15K11171
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Prosthodontics/ Dental materials science and
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Research Institution | Iwate Medical University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
後藤 知子 宮城学院女子大学, 生活科学部, 准教授 (00342783)
笹野 高嗣 東北大学, 歯学研究科, 名誉教授 (10125560)
佐藤 しづ子 東北大学, 歯学研究科, 助教 (60225274)
駒井 三千夫 東北大学, 農学研究科, 教授 (80143022)
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2017: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2016: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2015: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
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Keywords | 味覚 / 唾液 / 亜鉛欠乏 / 炭酸脱水酵素 / イムノクロマト法 / 高齢者 / 体外診断薬 / 味覚障害 / 亜鉛 / イムノクロマト / 耳下腺唾液 / 亜鉛結合タンパク質 / POCT / テーストディスク値 |
Outline of Final Research Achievements |
It is known that over 60 % of patients with taste dysfunction are originally caused by zinc deficiency, and that zinc intake therapies are effective for these patients. But patients have to take blood tests with surgical stress to assay zinc deficiency. On the other hand, carbonic anhydrase (CA) 6 has significant relation to taste dysfunction. As it takes a long time to detect CA 6 by a previously established ELISA method, we have tried to develop a swift and simple new diagnostic method using the imunochromatographic analysis. We attempted to apply the CA 6 monoclonal antibody to the screening of the taste dysfunction, and to examine effects of zinc oral administration on the taste disc levels and the CA 6 values in parotid saliva. CA 6 values negatively correlated with taste disk levels. Those results suggest that the measurement of CA6 values in parotid saliva might be helpful to establish a new and rapid screening method for taste dysfunction caused by zinc deficiency.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
味覚障害を訴える患者数は増加しており、そのピークは高齢者である。2003年の調査によると、年間24万人であり、1990年の約2倍に急増している。現在ではさらに数倍とみられている。そのおよそ70%が亜鉛欠乏(薬剤性、食事性)に起因し、亜鉛内服による治療を必要とすると報告されている(Tomita,2011)。本研究は、亜鉛欠乏による味覚障害に対して迅速に対応するため、唾液タンパク質を用いた簡便で短時間で評価可能な“免疫学的測定法”を開発することを目的とした。すなわちインフルエンザウイルスや、妊娠判定同様に10分で目視判定が迅速に可能となり、必要な亜鉛投与が受けられる意味で意義深い結果を生む。
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Report
(5 results)
Research Products
(26 results)