Environmental effects of smart food system and food lifestyle
Project/Area Number |
15KT0121
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 特設分野 |
Research Field |
Food Cycle Research
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Research Institution | Waseda University |
Principal Investigator |
Washizu Ayu 早稲田大学, 社会科学総合学術院, 教授 (60222874)
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Project Period (FY) |
2015-07-10 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Fiscal Year 2018: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2017: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2016: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Fiscal Year 2015: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
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Keywords | スマートフード / 情報通信技術 / 食のライフスタイル / 家庭内生産関数 / コンビニエンスフード / 産業連関分析 / スマートアグリ / ユニットストラクチュア / マネジメントシステム / 食卓の豊かさ / 食卓の近接度 / 家計調査 / 消費者効用 / 食生活 / 再生可能エネルギー / 水素 / 全国消費実態調査 / 食MAP / 産業連関表 |
Outline of Final Research Achievements |
In this project we performed two researches. The purpose of the first research is to evaluate the effects of information and communication technology (ICT) in a smart food and agriculture system by input-output analysis. As a result, we confirmed that such a system has a large economic ripple effect on the whole economy. At the same time, we clarify new industrial structure that exists in that smart system. In our second research, we defined indicators of cooking effort and usage intensity of convenience food, and presented a model wherein a “meal” is home-produced. In the model, a home cook decides the optimal cooking effort to apply for a given usage intensity of convenience food. Using an empirical form of the proposed model, we calculated “the elasticity of cooking effort with respect to the usage intensity of convenience food” for home cooks. The results revealed that smart food systems that utilize ICT allow home cooks to explore convenience foods that match their preferences.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
スマートフードシステムは,第5次科学技術基本計画の目標であるSciety5.0においても注目されている。本研究ではスマートフードシステムが,経済システムに新たな経済循環構造をもたらすことを明らかにし,また,人々の食生活にも好影響を及ぼすことを明らかにした。前者の新たな経済循環構造は持続的なものと考えられ,スマート化が食品産業や農業以外でも浸透することにより,緩やかな経済成長につながる可能性を示せた。また後者については,高齢者の食生活を支援するために,コンビニエンスフードの役割が重視されるようになっている中で,高齢者の食卓豊かにするための考え方を整理するために有用な役割を果たす。
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Report
(6 results)
Research Products
(67 results)