Development of novel dietary therapy for sarcopenia focusing on inflammation and mitochondrial dysfunction in muscles
Project/Area Number |
16H03033
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
|
Research Institution | Ochanomizu University |
Principal Investigator |
Iida Kaoruko お茶の水女子大学, 基幹研究院, 教授 (50375458)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
近藤 和雄 東洋大学, 食環境科学部, 教授 (30153711)
岸本 良美 お茶の水女子大学, お茶大アカデミック・プロダクション, 寄附研究部門准教授 (70600477)
鈴木 恵美子 お茶の水女子大学, 名誉教授 (80154524)
|
Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
|
Budget Amount *help |
¥15,860,000 (Direct Cost: ¥12,200,000、Indirect Cost: ¥3,660,000)
Fiscal Year 2018: ¥5,070,000 (Direct Cost: ¥3,900,000、Indirect Cost: ¥1,170,000)
Fiscal Year 2017: ¥5,330,000 (Direct Cost: ¥4,100,000、Indirect Cost: ¥1,230,000)
Fiscal Year 2016: ¥5,460,000 (Direct Cost: ¥4,200,000、Indirect Cost: ¥1,260,000)
|
Keywords | 骨格筋 / サルコペニア / 食品因子 / 栄養代謝 / ミトコンドリア / エネルギー代謝 / 炎症 / 乳酸 / ポリフェノール / 食品 / 栄養学 / イソフラボン |
Outline of Final Research Achievements |
This study aimed to assess the effect of food factors and nutrients on metabolic disfunction and inflammation those causes sarcopenia. In the cell experiments, we found that isoflavone daidzein enhanced the expression of genes related to fatty acid oxidation via ERRα-involved pathway, and that a food-derived polyphenol, gallic acid exerted antioxidative and anti-inflammatory property by regulating Nrf2/NFκB activity. In the animal experiments, we demonstrated that ketogenic diet (KD) consumption and exercise in addition to KD affected expression profiles of metabolic genes in heart and skeletal muscle. We also found that lactate, one of the major glucose metabolite mainly produced during exercise, modulated myoblast differentiation by regulating transcription factor MyoD thereby enhancing myofiber hypertrophy in vitro and in vivo.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
サルコペニアと高齢者の身体機能低下を引き起こし要介護の要因となるため、その予防は健康長寿社会の実現のための危急の課題である。本研究では骨格筋での「炎症」や「ミトコンドリア機能不全」といった病態をターゲットに、サルコペニアの病態の改善に働きかけるような食品・栄養因子を明らかとし、サルコペニア予防のための新たな食の提案を行うことを目的とした。本研究で得られた知見はいずれも新規性が高く、またサルコペニアの予防・改善のための戦略を構築する上で、その一端を担う知見であると考える。食事や食品という身近な因子でその病態を改善し得る可能性を提唱できれば、その研究的、社会的意義は極めて大きいといえる。
|
Report
(4 results)
Research Products
(25 results)