Project/Area Number |
16K00367
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Kansei informatics
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Research Institution | Saitama University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
綿貫 啓一 埼玉大学, 理工学研究科, 教授 (30212327)
松居 辰則 早稲田大学, 人間科学学術院, 教授 (20247232)
田中 英一郎 早稲田大学, 理工学術院(情報生産システム研究科・センター), 教授 (10369952)
木見田 康治 首都大学東京, システムデザイン研究科, 助教 (60632495)
石井 隆稔 電気通信大学, 大学院情報理工学研究科, 研究員 (40741591)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 感性評価 / 生体情報 / オントロジー / 感性情報学 / 感性価値 |
Outline of Final Research Achievements |
By systematizing the knowledge on the Kansei evaluation based on biological information, we aimed to understand the structure of the mind called Kansei value recognition in a unified way. In this study, we analyzed the relationship between the senses by organizing the words used in the sensory evaluation. Then, we conducted experiments on Kansei evaluation to obtain basic knowledge about subjective evaluation of visual, auditory and olfactory stimuli and their corresponding biological information. On the basis of these results, we tried to develop a new method for the expression of biological data corresponding to the cognitive and psychological states of the participants in the experiment. We then constructed an ontology defining the user's state of mind, including emotions and sensations. This provides a basis for expressing the user's emotions and sensations related to Kansei evaluation.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ものづくりの課題あるコンセプトに基づいて商業施設のインテリアを設計する際には,感性価値を創出するために五感を通してユーザが感じる印象や感情を演出することが行われている.本研究では,心理的属性が統合的に判断される感性価値の認識過程を理解することで,設計解を得るために必要な複数の変数を統一的に捉える基盤を構築した.これにより,例えば壁紙の色彩 (視覚),BGMの選曲 (聴覚),アロマの調香 (嗅覚),家具の手触り (触覚),提供される飲食物 (味覚)などのように多岐に渡る設計変数を統一的に記述できるようになり,科学的な知見を共有し,工学的に利用することが容易になると考えられる.
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