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Research on the inflammatory biomarkers in human after consuming the flavonoid-enriched meals fixed by normal daily food for utilizing food functionality.

Research Project

Project/Area Number 16K00818
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionUniversity of Shizuoka

Principal Investigator

Ichikawa Yoko  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (50269495)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 下位 香代子  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (10162728)
合田 敏尚  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (70195923)
望月 和樹  山梨大学, 大学院総合研究部, 教授 (80423838)
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) YASUDA MICHIKO (TORII MICHIKO)  椙山女学園大学, 講師 (00707036)
SANO AYAMI  常葉大学, 健康プロデュース学部, 講師 (20563399)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2016: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywordsフラボノイド / 調理変化 / ヒト試験 / 生体内炎症指標 / 機能性活用 / 抗酸化活性 / 調理方法 / 保存時間 / 血中濃度 / 生体内炎症マーカー / 食事摂取
Outline of Final Research Achievements

We examined influences of flavonoid content by the passage of time after adding cooking operations such as boiling and stir-frying foodstuff. The flavonoid content was maintained without significant difference until 48 hours after the end of cooking.
The human intervention study was conducted for examining the effects of short-term continuous intake of flavonoid-rich meals on inflammatory markers. The flavonoid-rich meals fixed by foodstuff rich in flavonoids with consideration for energy and protein, fat, carbohydrate balance (PFC ratio). The subjects were six obese people with a more than body mass index (BMI) of 25. As test meal, the intervention group consumed the flavonoid-rich meals and the control group consumed the low-flavonoid meals for one week. The results showed that the daily intake of antioxidant vitamins may enhance the functionality of dietary flavonoids.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究で検討した食材、調理方法に関しては、消費期限が48時間以内に設定される弁当・惣菜等の中食商品においてフラボノイドの機能性が保持できる可能性が示された。本結果は、中食におけるヘルシーメニューへの科学的根拠の付与、保健指導への応用など、食環境整備の上で意義があると考える。
また、フラボノイド含有量を高めた食事の継続摂取では、軽度肥満男性のうち、ビタミンAおよびCの習慣的な摂取量が日本人の食事摂取基準(2015年版)の推奨量を上回っていた者において、炎症性サイトカインの低減効果が現れた。さらなる検証が必要であるが、疾病予防に寄与する食事ベースでの食品機能性活用方法の提示につながると思われる。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2019 2018 2017 2016

All Presentation (9 results)

  • [Presentation] 玉ねぎ摂取時のケルセチンの体内動態に対する調理方法の検討2019

    • Author(s)
      鈴木杏奈、萬年遼、大原裕也、大槻尚子、下位香代子、市川陽子
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 食材中の機能性成分に調理の種類および調理後の時間経過が及ぼす影響2019

    • Author(s)
      川崎杏香、萬年遼、大原裕也、大槻尚子、下位香代子、市川陽子
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 食材中の総ポリフェノール量およびフラボノイド量が調理に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      萬年遼、佐野文美、市川陽子
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report 2017 Research-status Report
  • [Presentation] 日常的な食品素材を用いた高フラボノイド食摂取によるフラボノイド類の体内動態および生体内炎症マーカーの関連2017

    • Author(s)
      萬年遼、保田倫子、佐野文美、熊沢茂則、合田敏尚、下位香代子、市川陽子
    • Organizer
      第11回日本ポリフェノール学会年次大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 日常的な食品素材を用いた高フラボノイド食摂取による生体内抗炎症作用の検討2017

    • Author(s)
      萬年遼、佐野文美、市川陽子
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 日常的な食品素材を用いた高フラボノイド食の開発と検証2016

    • Author(s)
      萬年遼,佐野文美,市川陽子
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      青森県青森市
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] ヒトにおける日常的な食品素材を用いた高フラボノイド食摂取後のフラボノイド類の体内動態の検討2016

    • Author(s)
      萬年遼, 保田倫子, 細谷孝博, 佐野文美, 熊澤茂則, 合田敏尚, 下位香代子, 市川陽子
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会学術大会
    • Place of Presentation
      兵庫県西宮市
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 食材のフラボノイド・総ポリフェノール含有量および抗酸化活性に調理が及ぼす影響についての検討2016

    • Author(s)
      隈本美佳子, 保田倫子, 細谷孝博, 萬年遼, 佐野文美, 下位香代子, 市川陽子
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会学術大会
    • Place of Presentation
      兵庫県西宮市
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 調理による食材の機能性成分及び抗酸化活性への影響2016

    • Author(s)
      丸山夏実,隈本美佳子,保田倫子,細谷孝博,萬年遼,佐野文美,下位香代子,市川陽子
    • Organizer
      富士山麓アカデミック&サイエンスフェア
    • Place of Presentation
      静岡県富士市
    • Related Report
      2016 Research-status Report

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Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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