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The Promotion of Food Education program for the preparations of halal food for understanding of different cultures.

Research Project

Project/Area Number 16K00819
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionOkayama Prefectural University

Principal Investigator

Kishimoto Taeko  岡山県立大学, 保健福祉学部, 特命研究員 (80249375)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 平松 智子  岡山県立大学, 保健福祉学部, 准教授 (00554073)
田淵 真愉美  岡山県立大学, 保健福祉学部, 准教授 (60389020)
我如古 菜月  岡山県立大学, 保健福祉学部, 助教 (70508788)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords異文化理解 / 食育授業 / ハラール食対応 / グローバル化教育 / 教育プログラム / 管理栄養士養成課程 / 食文化 / ハラール食
Outline of Final Research Achievements

In order to promote for understanding of different cultures in the area of dietary habit, even foreigners’ non-settlement areas, we developed food education programs for responding to food and drink prohibitions for religious reasons, for students in the training course of registered dietitians in universities. We obtained the educational effect for understanding of different cultures for the preparations of halal food by exercise and practice-style classes repeatedly. In addition, on the basis of interview surveys on University cooperative staff and Muslim international students and overseas research in Indonesia, we created Cooking guide book for the preparations of halal food for registered dietitians and gave out it to hospital registered dietitians and cooks.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

わが国は健康や食の安全性が国際的に高く評価されているにもかかわらず、外国人留学生や長期滞在の訪日外国人が身近にいない場合、管理栄養士養成課程や食品学・調理学分野で学ぶ大学生や外国人と接する病院関係者が、ムスリムなどの宗教上の食品選択の制約や菜食主義者などの様々な食の禁忌について異文化理解を深めることは難しい状況にある。外国人の集住地区である都市部では大学生協や一部レストランでハラール食が提供されるものの、日本の食文化に対する興味を満足させるメニューとはなっていない。本研究で開発する食育教材の活用によって異文化理解を育みハラール食対応を可能にする食育プログラムを推進できると考えられる。

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2020 2019 2018 2017 2016

All Presentation (6 results) Book (1 results)

  • [Presentation] 管理栄養士養成課程における異文化理解を育むハラール食対応に関する食育プログラム2019

    • Author(s)
      岸本(重信)妙子、平松智子、田淵真愉美、我如古菜月、川上貴代、久保田恵、新田陽子、井上里加子
    • Organizer
      (一社)日本家政学会第71回大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 管理栄養士養成課程における異文化理解を育むハラール食対応に関する食育プログラム2019

    • Author(s)
      岸本(重信)妙子、平松智子、田淵真愉美、我如古菜月、川上貴代、久保田恵、新田陽子、井上里加子
    • Organizer
      (一社)日本家政学会第71回大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 異文化理解を育むハラール食対応に関する食育プログラムの検証2018

    • Author(s)
      岸本(重信)妙子、平松智子、田淵真愉美、我如古菜月、伊藤亜紀、川上貴代、久保田恵、新田陽子、井上里加子
    • Organizer
      (一社)日本家政学会第65回中国四国支部大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] ハラール食対応を目的とした食育プログラムの開発2017

    • Author(s)
      我如古菜月、平松智子、田淵真愉美、森分咲良、新田陽子、川上貴代、久保田恵、井上里加子、岸本(重信)妙子
    • Organizer
      第64回(一社)日本家政学会中国・四国支部大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] ハラール食の普及に向けた調理対応ガイドによる異文化理解度調査2016

    • Author(s)
      森分咲良、岸本(重信)妙子、小林魁斗、平松智子、田淵真愉美、新田陽子、我如古菜月
    • Organizer
      第12回日本栄養改善学会中国支部学術総会
    • Place of Presentation
      岡山県立大学
    • Year and Date
      2016-06-26
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 大学生におけるハラール食対応の異文化理解のための食育教材の検討2016

    • Author(s)
      岸本(重信)妙子、平松智子、新田陽子、田淵真愉美、我如古菜月、川上貴代、久保田恵、井上里加子、芦内菜月、川下陽子
    • Organizer
      日本家政学会第68回全国大会
    • Place of Presentation
      金城学院大学
    • Year and Date
      2016-05-29
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Book] 管理栄養士・栄養士のためのハラール食対応調理ガイド2020

    • Author(s)
      岸本妙子、川上貴代、我如古菜月、平松智子、田淵真愉美
    • Total Pages
      14
    • Publisher
      自費印刷
    • Related Report
      2019 Annual Research Report

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Published: 2016-04-21   Modified: 2021-02-19  

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