• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Synergistic analysis of antioxidants and inhibition of novel food oxidation based on odor analysis development to technology

Research Project

Project/Area Number 16K00823
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionFukuoka Women's University

Principal Investigator

ishikawa hiroya  福岡女子大学, 国際文理学部, 准教授 (00325490)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 清水 邦義  九州大学, 農学研究院, 准教授 (20346836)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords抗酸化成分 / 異臭阻害 / におい分析 / 脂質過酸化 / 脂質過酸化反応 / 食品 / 抗酸化 / におい
Outline of Final Research Achievements

The oxidation reaction is the main factor of food quality deterioration, especially on the peroxidation reaction of lipid components. We investigated and clarified the generation of the odor component due to the lipid peroxidation reaction and the odor suppression behavior using antioxidants. As a result, in a total of 13 types of antioxidants, such as α-tocopherol, catechins, and flavonols, the difference in the suppression behavior of the linoleic acid-derived oxidized odor component was clarified. In addition, we investigated the two-component combined effect with α-tocopherol, it is shown that combination of α-tocopherol and polyphenols should effectively suppress the offensive odor component. This result would greatly contribute to the effective use of antioxidants.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食品の酸化は、食品品質に重大なダメージを与える。これまで、酸化防止剤(抗酸化成分)による脂質酸化抑制は経験的に行われてきた。本研究により、抗酸化成分による臭い成分の生成抑制挙動が詳細に明らかにされたことから、本成果に基づいて、理論的且つ効率的な食品の品質保持が可能になると期待される。本成果は、今後の食品産業の発展に大きく貢献するものと考えられる。一方、本研究により抗酸化成分の相乗・相殺効果の発現が明らかとなった。臭い成分の生成挙動に基づく抗酸化物の相互作用解析は過去に例がなく、学術的意義が大きい。さらに、機能性成分の相乗効果を活用した食品創製への展開も期待大であり、社会的意義も大きい。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2018 2017

All Presentation (5 results)

  • [Presentation] 超高速GCシステムを活用した各種抗酸化物によるリノール酸由来のにおい成分生成抑制挙動の解析2018

    • Author(s)
      太田香穂、 菊池佑美佳、南育子、小林弘司、石川洋哉
    • Organizer
      第55回化学関連支部合同九州大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] リノール酸由来酸化臭の生成抑制に及ぼす α-トコフェロールと各種抗酸化物の併用効果2018

    • Author(s)
      太田香穂、南 育子、小林弘司、石川洋哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第65回大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] リノール酸由来異臭成分の抑制効果に対するα-トコフェロールと抗酸化物の相乗効果の検証2018

    • Author(s)
      太田香穂、石川洋哉、小林弘司、 南育子
    • Organizer
      農芸化学会2019年度東京大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 超高速GCとにおい嗅ぎGCMSを用いた各種抗酸化物のリノール酸由来酸化臭抑制挙動の解析2018

    • Author(s)
      太田 香穂、菊池 佑美佳、南 育子、小林 弘司、石川 洋哉
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 電子嗅覚ノーズとにおい嗅ぎGC/MSシステムを併用した 各種抗酸化物によるリノール酸由来異臭成分の生成抑制挙動の解析2017

    • Author(s)
      太田香穂、川本友梨亜、小林弘司、石川洋哉
    • Organizer
      第54回化学関連支部合同九州大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi