Project/Area Number |
16K00896
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | National Agriculture and Food Research Organization |
Principal Investigator |
KOTAKE Eiichi 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (20547236)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
今場 司朗 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (20332273)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | ビタミン / 腸管吸収 / 生体利用性 / 代謝産物 / ビタミンD / 機能性 / 抗ロコモーティブ症候群 / 吸収促進 |
Outline of Final Research Achievements |
Vitamin D (VD) is activated in the liver and kidneys after intestinal absorption and exerts a trophic function. There is concern about locomotive syndrome caused by VD deficiency. In addition to well-known VD2 and VD3, VD4-VD7 were also examined for absorption characteristics and metabolism to improve absorption. Depending on the type of VD, the absorption was lower than the others, but the absorption promoting effect by lysophospholipid was observed. An inhibitor experiment suggested, in part, absorption of the receptor pathway. In addition, the receptor knockout cells were prepared by genome editing but could not be subjected to experiments within the time frame. The metabolic and functions in liver and kidney models could not be examined within the time frame either, but the metabolite functions were simulated in PASS online.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
VDはきのこ(VD2)と魚(VD3)、特定の食材からのみ摂取できる。菜食主義者ではVDが不足する他、日焼けや皮膚がんリスク低減のため、日光を避けているとVD3は不足する。また、コレステロール合成経路でVD3は生合成されるが、スタチンなどのコレステロール合成阻害剤を投与されている場合もVD3は不足する懸念がある。これらに対して本研究は、摂取機会を増やし、吸収量を向上させる食品加工技術開発につながる。 VD5,6,7については市販品が無いが、本研究では市販の植物ステロールを出発物質として、これらを合成できた。今後は安価に合成でき、試薬として学術研究にも使用されることが期待できる。
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