Project/Area Number |
16K00915
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Osaka City University |
Principal Investigator |
Fukumura Tomoe 大阪市立大学, 大学院生活科学研究科, 准教授 (80336792)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
由田 克士 大阪市立大学, 大学院生活科学研究科, 教授 (60299245)
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Research Collaborator |
Tabata Masaji
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
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Keywords | 産業栄養 / 生活習慣病 / 職域 / 食育 / 産業保健 / 栄養 / 栄養学 / 食習慣 |
Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study was to analyzed the intervention effect of dietary education and dietary environment improvement in occupational health field using objective indicators. There was a health problem that the percentage of people suffering from hypertension was high in the subjects of this study. The estimated high salt intake group had high blood pressure and had a low consciousness of salt reduction. Furthermore, the shift workers had a lower ratio of eating the three type of dishes include staple food, main dish and side dish than the daily workers. In the future, we want to establish a dietary support system in cooperation with industrial physicians and occupational health nurses in the target occupational field.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
高齢化が進行した我が国において、慢性疾患の罹患者が増加し、 生活習慣を起因としたメタボリックシンドロームが大きな社会問題となっている。生活習慣病の多くは中年期以降に発症するため、その制御のためには20代以降の勤労世代に対する取組みが肝要であると考えられる。本研究では産業保健における食・栄養面からの取り組みが勤労者の健康維持・増進と疾病予防に及ぼす影響を解析・検証することを目的に実施したものである。本研究成果から明確になった課題より、関連職種と連携を図りながら、食・栄養面からのサポート体制の確立につなげることで、産業栄養分野の発展に寄与できるものであると考える。
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