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Examination of dietary education and dietary environment on health promotion and lifestyle disease prevention of workers in the occupational field

Research Project

Project/Area Number 16K00915
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionOsaka City University

Principal Investigator

Fukumura Tomoe  大阪市立大学, 大学院生活科学研究科, 准教授 (80336792)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 由田 克士  大阪市立大学, 大学院生活科学研究科, 教授 (60299245)
Research Collaborator Tabata Masaji  
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords産業栄養 / 生活習慣病 / 職域 / 食育 / 産業保健 / 栄養 / 栄養学 / 食習慣
Outline of Final Research Achievements

The purpose of this study was to analyzed the intervention effect of dietary education and dietary environment improvement in occupational health field using objective indicators. There was a health problem that the percentage of people suffering from hypertension was high in the subjects of this study. The estimated high salt intake group had high blood pressure and had a low consciousness of salt reduction. Furthermore, the shift workers had a lower ratio of eating the three type of dishes include staple food, main dish and side dish than the daily workers. In the future, we want to establish a dietary support system in cooperation with industrial physicians and occupational health nurses in the target occupational field.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

高齢化が進行した我が国において、慢性疾患の罹患者が増加し、 生活習慣を起因としたメタボリックシンドロームが大きな社会問題となっている。生活習慣病の多くは中年期以降に発症するため、その制御のためには20代以降の勤労世代に対する取組みが肝要であると考えられる。本研究では産業保健における食・栄養面からの取り組みが勤労者の健康維持・増進と疾病予防に及ぼす影響を解析・検証することを目的に実施したものである。本研究成果から明確になった課題より、関連職種と連携を図りながら、食・栄養面からのサポート体制の確立につなげることで、産業栄養分野の発展に寄与できるものであると考える。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2018 2017 2016

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (11 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Journal Article] Self-perception of weight, physical condition, and health-related behaviors in male Japanese bus drivers2017

    • Author(s)
      Fukumura, T., Yoshita, K., Tabata, M.
    • Journal Title

      Health Evaluation and Promotion

      Volume: 44 Issue: 4 Pages: 580-586

    • DOI

      10.7143/jhep.44.580

    • NAID

      130005877897

    • ISSN
      1347-0086, 1884-4103
    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] トラック運転手を対象とした健康教室がメタボリックシンドローム関連指標の改善に及ぼす効果についての試行的検討2016

    • Author(s)
      岩橋明子, 由田克士, 福村智恵
    • Journal Title

      労働科学

      Volume: 92 Pages: 17-25

    • NAID

      130006262527

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 男性交代制勤務者の各シフト勤務時における主食・主菜・副菜を組み合わせた食事の摂取状況2018

    • Author(s)
      福村智恵, 古澤由香莉, 山田香菜子, 由田克士, 田畑正司
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 男性勤労者における年齢階級別の減塩意識と尿中ナトカリ比・推定食塩摂取量の状況2018

    • Author(s)
      福村智恵, 古澤由香莉, 山田香菜子, 由田克士, 田畑正司
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 男性勤労者の塩分チェックシート得点と尿中ナトカリ比・推定食塩摂取量の関連性2018

    • Author(s)
      福村智恵, 由田克士, 田畑正司
    • Organizer
      第91回日本産業衛生学会 2018年05月
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 交替制勤務者の勤務体制を考慮した食生活支援と生活習慣病予防2017

    • Author(s)
      福村智恵,由田克士,田畑正司
    • Organizer
      第90回日本産業衛生学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 男性交代制勤務者の各シフト勤務時の食事における主食・主菜・副菜の摂取状況2017

    • Author(s)
      福村智恵,由田克士,田畑正司
    • Organizer
      第90回日本産業衛生学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 男性勤労者における血圧と推定食塩摂取量・尿中Na/K比及び減塩意識の関連性2017

    • Author(s)
      福村智恵, 山田香菜子, 由田克士, 田畑正司
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 男性勤労者における過去4年間のメタボリックシンドローム罹患状況の推移と生活習慣の関連性2017

    • Author(s)
      福村智恵, 由田克士, 田畑正司
    • Organizer
      第38回日本肥満学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 職域における継続的な健康情報の提示が食習慣に及ぼす影響2017

    • Author(s)
      古澤由香莉, 久保田彩音, 赤﨑由佳, 福村智恵, 由田克士, 田畑正司
    • Organizer
      第16回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 男性勤労者の体型認識の特徴と生活習慣及び身体状況の関連性2016

    • Author(s)
      福村智恵, 由田克士, 田畑正司
    • Organizer
      産業栄養研究会第1回学術集会
    • Place of Presentation
      ハービスPLAZA (大阪府大阪市)
    • Year and Date
      2016-10-22
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] テーブルポップによる継続的な健康情報提供が食習慣に及ぼす影響2016

    • Author(s)
      福村智恵, 由田克士, 田畑正司
    • Organizer
      第89回日本産業衛生学会
    • Place of Presentation
      福島市音楽堂 (福島県福島市)
    • Year and Date
      2016-05-25
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 男性勤労者の体型認識と身体状況および生活習慣の関連性2016

    • Author(s)
      福村智恵, 由田克士, 田畑正司
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学 中央キャンパス (兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-14
    • Related Report
      2016 Research-status Report

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Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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