From pests to regional resources: Meat processing and production systems that promote the transformation of the images of deer and wild boar.
Project/Area Number |
16K00916
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Osaka Metropolitan University (2022) Osaka Prefecture University (2016-2021) |
Principal Investigator |
HOSHI Hidenobu 大阪公立大学, 大学院現代システム科学研究科, 准教授 (30301188)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
黒川 通典 摂南大学, 農学部, 教授 (30582324)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 獣害 / 野生鳥獣 / 利活用 / 印象評価 / ジビエ / 衛生管理 / 食味 / HACCP / 野生獣肉 / シカ / イノシシ / WEBアンケート調査 / 市場調査 / 対馬市 / シカ肉 / 衛生状態 / 国産ジビエ認証 / トレーサビリティ / 食中毒起因菌 / 通信販売 / アンケート調査 / 消費者 / 飲食店 / ニーズ / 印象調査 / 食料利用 / 給食 / イメージ調査 / 商品開発 / 食品 / 衛生 / 環境 / 動物 / 獣医学 |
Outline of Final Research Achievements |
The research was conducted to identify the systems necessary to utilize deer and boars as local resources. We supported the introduction of HACCP to ensure hygiene at a wild boar and deer processing facility in Tsushima City, Nagasaki Prefecture, where animal damage is severe. As a result, the facility ensured that the deer and wild boar meat it produces is as hygienic as commercially available meat. This deer and wild boar meat was adopted for school lunches at the city's elementary and junior high schools. It was found that elementary and junior high school students in Tsushima City have a more favorable impression of deer and wild boar than residents in areas with animal damage. In a taste test conducted on university students, wild boar meat was less tender and less aromatic than commercial pork but was highly rated for its richness and rarity.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は、獣害の原因とされているシカ及びイノシシに対する印象を地域の資源へと変容させるシステムについて、食品衛生学的手法と心理学的印象評価手法を用いて明らかにした点に学術的意義があると考えられる。また、研究成果は、獣害が問題となっている地域において実施可能なものであり、シカ及びイノシシの個体数を管理しながら資源として利用するための礎となる社会的意義の大きいものである。
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Report
(8 results)
Research Products
(17 results)