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Analysis of physiological activities of food ingredients using a Drosophila disease model

Research Project

Project/Area Number 16K00937
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionYamanashi Gakuin Junior College

Principal Investigator

Kayashima Yasunari  山梨学院短期大学, その他部局等, 教授(移行) (90365453)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 今井 伸二郎  東京工科大学, 応用生物学部, 教授 (50629152)
小林 公子  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (90215319)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Keywords食情報 / 機能性食品 / 疾患モデル生物
Outline of Final Research Achievements

We analyzed the functions of food ingredients whose effects on the human body have not been characterized, using Drosophila, an established model organism that has long been used for elucidation of biological phenomena. The physiological activities of alkylresorcinol (a constituent of rye), olivetol (a type of alkylresorcinol), alliin (a sulfur-containing amino acid in onions), and the constituents of cacao were subjected to laboratory testing including administration to wild type and mutant strains of Drosophila.
CNDP is a dipeptidase that catalyzes cleavage of dipeptides. This study showed that the dipeptidases encoded by human CNDP1 and CNDP2 genes are associated with obesity.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食品成分のうち、人体にどのような影響を及ぼすのかわかっていない食品成分は多数存在する。それら食品成分の機能について、ショウジョウバエを用いて解析することよって、対象とする食品成分が多細胞生物に対して生理活性作用を持つのか、ヒトに対しても生理活性を有するのか、その生理活性は多細胞生物に普遍的な作用であるのかの知見を得ることができる。ショウジョウバエに対する生理活性が老化抑制機能や脂質代謝調節機能が示唆された場合、高等動物による実験や臨床試験を得て、ヒトにおける生活習慣病の発症予防や健康長寿維持への貢献に繋がる。

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2019 2018 2017 2016 Other

All Journal Article (2 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (7 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] The Combined Effects of Genetic Variation in the CNDP1 and CNDP2 Genes and Dietary Carbohydrate and Carotene Intake on Obesity Risk2017

    • Author(s)
      Yamakawa-Kobayashi Kimiko、Otagi Eri、Ohhara Yuya、Goda Toshinao、Kasezawa Nobuhiko、Kayashima Yasunari
    • Journal Title

      J Nutrigenet Nutrigenomics

      Volume: 10 Issue: 5-6 Pages: 146-154

    • DOI

      10.1159/000485798

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Alkylresorcinols activate SIRT1 and delay ageing in Drosophila melanogaster2017

    • Author(s)
      Kayashima Y., Katayanagi Y., Tanaka K., Fukutomi R., Hiramoto S., Imai S.
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 7 Issue: 1 Pages: 43679-43679

    • DOI

      10.1038/srep43679

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] 食品成分の生理活性をショウジョウバエで検出する方法の確立 - 成虫の接触量, 幼虫・成虫における脂肪蓄積量の定量 -2019

    • Author(s)
      石井花菜, 米山歩花, 平川望美, 今井伸二郎, 萱嶋泰成
    • Organizer
      第20回 静岡ライフサイエンスシンポジウム
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] オリベトールの生理活性をショウジョウバエで検証する2019

    • Author(s)
      米山歩花, 石井花菜, 平川望美, 今井伸二郎, 萱嶋泰成
    • Organizer
      日本食品科学工学会平成31年度関東支部大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] ショウジョウバエを用いた玉ネギ含有成分の生理活性探索2018

    • Author(s)
      萱嶋泰成, 平川望美, 奥田大河, 和知賢哉, 平本茂
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会平成30年度関東支部大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] ショウジョウバエを用いたアルキルレゾルシノール (ARs) の生理活性探索2017

    • Author(s)
      萱嶋 泰成, 今井 伸二郎
    • Organizer
      日本食品科学工学会関東支部平成29年度大会
    • Place of Presentation
      山梨学院大学(甲府市・山梨)
    • Year and Date
      2017-03-04
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 夏季臨海実習を通じた学修効果の検討 - 魚介類・肉類摂取に着目して -2017

    • Author(s)
      青木 慎悟, 遠藤 清香, 牧野 美咲, 萱嶋 泰成
    • Organizer
      第26回山梨県栄養学術研究会
    • Place of Presentation
      ぴゅあ総合(甲府市・山梨)
    • Year and Date
      2017-02-26
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] ショウジョウバエにおけるジペプチド分解酵素の役割2016

    • Author(s)
      川島 巧, 大原 裕也, 萱嶋 泰成, 小林 公子
    • Organizer
      第39回日本分子生物学会年会
    • Place of Presentation
      パシィフィコ横浜(横浜市・神奈川)
    • Year and Date
      2016-11-30
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] Resorcinolic lipidsによるサーチュイン酵素活性促進効果2016

    • Author(s)
      今井 伸二郎, 萱嶋 泰成
    • Organizer
      第21回日本フードファクター学会学術集会
    • Place of Presentation
      富山国際会議場(富山市・富山)
    • Year and Date
      2016-11-20
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Remarks] 教員組織・教員プロフィール

    • URL

      http://www.ygjc.ac.jp/pdf/teacher_fan/kayashima_y.pdf

    • Related Report
      2016 Research-status Report

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2021-02-19  

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