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Dietary Nutrient Cost Assessment and Positive Deviance Approach

Research Project

Project/Area Number 16K09053
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Epidemiology and preventive medicine
Research InstitutionHamamatsu University School of Medicine

Principal Investigator

Nakamura Mieko  浜松医科大学, 医学部, 准教授 (30236012)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 長幡 友実  東海学園大学, 健康栄養学部, 准教授 (40512512)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2018: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2016: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywords社会経済的要因 / エネルギーコスト / ポジティブ・デビアント / フード・インセキュリティ / 健康格差 / 食品選択 / K6 / 自閉症形質 / 食事 / 栄養素コスト / ポジティブデビアント / フードインセキュリティ / メンタルヘルス / 社会医学 / 栄養学
Outline of Final Research Achievements

To evaluate the economic aspects of diet, we developed a system to assess energy and nutrint cost by extending the existing food frequency questionnaire. A significant positive association was observed between energy cost and many nutrient intakes by using analysis of covariance. When we examined positive deviant by focusing on the four nutrients of protein, calcium, iron, and vitamin C, we found that intakes of grains, beans, eggs, and milk contributed low-cost and nutrient-dense diet in the Japanese population. Preparing diet with these foods could result in preventing food insecurity by economic reason, and reducing health disparity by economic inequality.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

社会経済的要因(Socio-economic status: SES)により健康格差が生じることについて国内外の知見が集積している。そのメカニズムのひとつとして、食事を通した経路が推定される。海外ではSESと食事との関連について、健康的な食事は高コストであること、貧困層に食物を補助する政策は本質的な解決にならないこと等が報告されている。本研究は、日本人の食事の経済的側面を評価し、ポジティブ・デビアント(低コストで豊富に栄養素を摂取している者)の食品選択特性を明らかにすることで、食事を通した健康格差縮小の方策に資することを目指している。

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (18 results)

All 2019 2018 2017

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 4 results) Presentation (12 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Journal Article] Low Zinc, Copper, and Manganese Intake is Associated with Depression and Anxiety Symptoms in the Japanese Working Population: Findings from the Eating Habit and Well-Being Study.2019

    • Author(s)
      Mieko Nakamura, Ayako Miura, Tomomi Nagahata, Yosuke Shibata, Eisaku Okada, Toshiyuki Ojima
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 11 Issue: 4 Pages: 847-847

    • DOI

      10.3390/nu11040847

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Association between Dietary Intake and Autistic Traits in Japanese Working Adults: Findings from the Eating Habit and Well-Being Study.2019

    • Author(s)
      Mieko Nakamura, Tomomi Nagahata, Ayako Miura, Eisaku Okada, Yosuke Shibata, Toshiyuki Ojima
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 11 Issue: 12 Pages: 3010-3010

    • DOI

      10.3390/nu11123010

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 世帯収入が少ないほど炭水化物の摂取比率が高い?高齢者の食と経済的要因2019

    • Author(s)
      中村美詠子
    • Journal Title

      地域栄養経営

      Volume: 3 Pages: 18-19

    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Journal Article] Dietary intake and dinner timing among shift workers in Japan2018

    • Author(s)
      Nakamura Mieko、Miura Ayako、Nagahata Tomomi、Toki Atsushi、Shibata Yosuke、Okada Eisaku、Ojima Toshiyuki
    • Journal Title

      Journal of Occupational Health

      Volume: 60 Issue: 6 Pages: 467-474

    • DOI

      10.1539/joh.2018-0070-OA

    • NAID

      130007521978

    • ISSN
      1341-9145, 1348-9585
    • Year and Date
      2018-11-20
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 循環器病予防総説(シリーズ12) 要因編 栄養・食生活と循環器疾患・危険因子「野菜・果物」2018

    • Author(s)
      中村美詠子
    • Journal Title

      日本循環器病予防学会誌

      Volume: 53 Pages: 227-234

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 食事パターンと循環器疾患2018

    • Author(s)
      中村 美詠子
    • Journal Title

      循環器内科

      Volume: 83 Pages: 355-362

    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 等価食費と食品群別摂取量およびエネルギーコストの関連2019

    • Author(s)
      長幡友実, 中村美詠子, 三浦綾子, 岡田栄作, 柴田陽介, 尾島俊之
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 低コストで豊富な栄養素摂取―ポジティブデビアント探索の試み2019

    • Author(s)
      中村美詠子, 長幡友実, 三浦綾子, 上田規江, 柴田陽介, 岡田栄作, 尾島俊之
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] Association between Autistic Traits and Nutrient Intake.2019

    • Author(s)
      Mieko Nakamura
    • Organizer
      Nutrients 2019
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      2019 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 一般勤労者における自閉症形質と食品摂取量の関連2018

    • Author(s)
      中村美詠子, 三浦綾子, 長幡友実, 上田規江, 柴田陽介, 尾島俊之
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 既存の食物摂取頻度調査票解析システムを活用した食事コスト評価の試み2018

    • Author(s)
      中村美詠子, 長幡友実, 三浦綾子, 岡田栄作, 柴田陽介, 尾島俊之
    • Organizer
      第77回日本公衆衛生学会学術総会
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      2018 Research-status Report
  • [Presentation] シフト労働者の食事摂取状況について2018

    • Author(s)
      中村美詠子, 三浦綾子, 長幡友実, 土岐篤史, 柴田陽介, 岡田栄作, 尾島俊之
    • Organizer
      平成30年日本産業衛生学会東海地方会学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] ミネラル摂取量とK6高値との関連2018

    • Author(s)
      中村美詠子, 三浦綾子, 長幡友実, 柴田陽介, 岡田栄作, 尾島俊之
    • Organizer
      第29回日本疫学会学術総会
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      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 都道府県別野菜摂取量と野菜収穫量の関連2018

    • Author(s)
      大平真綺, 小野田典奈, 梶田真由, 亥子紗世, 長幡友実
    • Organizer
      第7回日本栄養改善学会東海支部会学術総会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 勤労者における気分・不安障害と食品摂取との関連2017

    • Author(s)
      中村美詠子、尾島俊之
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会学術総会
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      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 勤労者における等価所得、等価食費と栄養素摂取量の関連2017

    • Author(s)
      中村美詠子、三浦綾子、岡田栄作、柴田陽介、尾島俊之
    • Organizer
      第76回日本公衆衛生学会総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] Low dietary zinc intake is associated with psychological distress in Japanese workers2017

    • Author(s)
      M Nakamura、A Miura、A Toki、Y Shibata、E Okada、T Ojima
    • Organizer
      10th Asia Pacific Conference on Clinical Nutrition
    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 一般勤労者における自閉症形質と栄養素摂取量の関連2017

    • Author(s)
      中村美詠子、土岐篤史、三浦綾子、長幡友実、岡田栄作、柴田陽介、尾島俊之
    • Organizer
      第28回日本疫学会学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

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Published: 2016-04-21   Modified: 2021-02-19  

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