Project/Area Number |
16K14929
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Kyushu University |
Principal Investigator |
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Research Collaborator |
SUGIHARA yuka
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | エクソソーム / 脳腸相関 / カルノシン / 腸管細胞 / 神経細胞 / 腸管上皮細胞 / アンチエイジング |
Outline of Final Research Achievements |
Carnosine, known as imidazole dipeptide, is contained much in chicken breast meat. We demonstrated that carnosine improves brain function, which was evidenced by interventional trial. However, molecular basis of carnosine function has not yet been clarified. Here we demonstrated that carnosine induces intestinal cells to secrete functional exosome that activate neuronal cells, which might be one of molecular mechanisms of carnosine to activate neuronal cells in brain.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
最近になり脳機能を制御する食品の存在が明らかになりつつあるが、その分子メカニズムにまで迫る研究は少ない。本研究では、カルノシンが腸管細胞を刺激し、神経細胞を活性化しうる分泌小胞として知られるエクソソームの分泌を促すことで、それが脳に到達し、脳機能を制御する可能性を明らかにすることができた。食品による脳腸相関活性化の分子メカニズムに迫る非常に重要な研究であると言える。今後は、食品のもと様々な機能性に対するエクソソームの関与が明らかになっていくことが期待され、その礎となる研究であると言える。
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