Project/Area Number |
16K18809
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Veterinary medical science
|
Research Institution | National Agriculture and Food Research Organization |
Principal Investigator |
ISEKI HIROSHI 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 動物衛生研究部門, 主任研究員 (90548207)
|
Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
|
Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
|
Keywords | Eimeria / コクシジウム / 伝染性ファブリキウス嚢病 / ウイルス / IBD / ワクチン / 鶏 / 原虫 / 寄生虫 / ウィルス / 感染症 / 獣医学 / 動物 |
Outline of Final Research Achievements |
The capsid protein encoded in VP2 region in genomic RNA of infectious bursal disease virus (IBDV) is a major immunodominant antigen. To establish the method of developing a transgenic Eimeria tenella, we produced transgenic Toxoplasma gondii which was engineered to express the green fluorescent protein (GFP) and IBDV VP2 in the cytoplasm as a pilot study. Subsequently, the transgenic E. tenella has been successfully developed using same plasmid vector. The recombinant proteins expressed in the transgenic parasites in MDBK cells were confirmed by indirect fluorescent antibody test. A intraperitoneal injection of the transgenic T. gondii GFP/VP2 in chickens afforded partial protection against the inoculation of IBDV. This result suggests the possibility of induction of cellular immunity by the inoculation of the transgenic parasites in chickens.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
我々は、原虫が鶏に対してウイルスの感染を防御しうる免疫を賦与することができることを示した。現在、鶏ウイルス性疾病の予防を目的として、世界中で膨大な種類の生ワクチンが使用されているが、本研究成果はそれらの使用量を大きく減じることにつながるものである。原虫には導入するウイルス遺伝子のサイズにほとんど制限がないため、様々なウイルスの遺伝子を導入することにより、経口単回投与で免疫可能な多価ワクチンの開発も想定され、本研究の更なる発展は、食品衛生や環境衛生、生物多様性等において大きく貢献することができる。
|