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A new treatment for postoperative intractable inflammatory condition focusing on antibacterial effect and intestinal regulation of yogurt

Research Project

Project/Area Number 16K21041
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits
Digestive surgery
Research InstitutionNiigata University

Principal Investigator

Tajima Yosuke  新潟大学, 医歯学総合病院, 助教 (30757505)

Research Collaborator WAKAI Toshifumi  
MATSUMOTO Sohkichi  
TATEISHI Yoshitaka  
KURAMOTO Miyako  
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2016: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Keywordsヨーグルト / MRSA / 乳酸菌 / 乳酸 / 過酸化水素 / プロバイオティクス / 抗菌性機能食品 / 回腸嚢炎 / 腸内細菌叢 / 16S rRNA遺伝子解析 / バクテリオシン / 機能性食品
Outline of Final Research Achievements

This research suggests that the antibacterial active ingredient of Yasuda yogurt against MRSA is lactic acid and hydrogen peroxide produced by lactic acid bacteria Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus. Now we plan to examine the immunological effects of the infection and the therapeutic effect of Yasuda yogurt on ileal pouchitis after surgery for ulcerative colitis.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

多剤耐性菌であるMRSAは、従来の抗生物質での感染制御が困難である。本研究により、ヤスダヨーグルトのMRSAに対する抗菌活性成分が乳酸菌Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricusが産生する乳酸および過酸化水素であることが示唆された。安価で安全性の高い食品であるヨーグルトがMRSAに対する抗菌効果を有することは、抗生物質が中心である現在の感染症治療に大きな変化をもたらす可能性がある。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (2 results)

All 2018 2017

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (1 results)

  • [Journal Article] メチシリン耐性黄色ブドウ球菌に対するヤスダヨーグルトの抗菌活性の検討2018

    • Author(s)
      田島陽介,立石善隆,亀山仁史,松本壮吉,若井俊文
    • Journal Title

      新潟医学会雑誌

      Volume: 131 Pages: 645-653

    • NAID

      120006763487

    • Related Report
      2018 Annual Research Report 2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ヨーグルトのMRSAに対する抗菌活性の検討2017

    • Author(s)
      田島陽介、亀山仁史、山田沙季、山本潤、堀田真之介、橋本喜文、田村博史、八木亮磨、八木寛、細井愛、岩城孝和、市川寛、岡村拓磨、木戸知紀、中野雅人、永橋昌幸、島田能史、坂田純、小林隆、若井俊文
    • Organizer
      日本外科学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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