• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Health communication-based strategies for improving nutrition literacy

Research Project

Project/Area Number 16K21560
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits
Applied health science
Research InstitutionSendai Seiyo Gakuin College

Principal Investigator

TAKAIZUMI Kanae  仙台青葉学院短期大学, 栄養学科, 准教授(移行) (50614096)

Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2018: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2017: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2016: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Keywords食情報 / 食知識 / 食態度 / 食環境 / 食教育 / 情報検索行動 / コミュニケーションメディア / コミュニケーションバリア / 食生活リテラシー / ヘルスリテラシー / 健康教育 / 成人期 / 幼少期 / 家庭 / 共食 / 食育 / 食生活 / 情報探索行動
Outline of Final Research Achievements

In this study, factors related to nutrition literacy in adulthood and effective channels and content for improving nutrition literacy were investigated with the aim of proposing methods to support improvement in dietary habits by increasing nutrition literacy. The results indicate that nutrition literacy in adulthood is related to factors such as nutrition education at home in childhood and current food environment. In addition, increasing nutrition literacy requires improvement in knowledge of nutrition and attitudes toward food, and effective channels for achieving this improvement were health care providers/specialists, friends/acquaintances, and the internet for men and friends/acquaintances and the internet for women. Providing information through a combination of these sources may be useful.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

情報社会の中で国民が主体的に健康づくりを行っていくためには、国民の情報の入手や活動に対するスキルに応じた情報発信や情報作成、そのスキルを高めるアプローチが必要である。本研究の成果は、情報の入手や活用に関わるスキルである食生活リテラシーに着目し、食生活リテラシーに基づいた情報発信についての新たな方策を提案した。また、食生活リテラシーの向上に影響する要因についても検討した。今後の健康づくり対策や栄養教育への応用が期待される。

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2019 2017 2016

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 2 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (3 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Journal Article] 30歳代における食生活リテラシーと回想法による子どもの頃の共食・食教育との関連2019

    • Author(s)
      髙泉佳苗
    • Journal Title

      栄養学雑誌

      Volume: 77 Pages: 54-64

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Associations of nutrition literacy with nutrition information sources and barriers to nutrition information searching2017

    • Author(s)
      髙泉 佳苗、原田 和弘、中村 好男
    • Journal Title

      Japanese Journal of Health Education and Promotion

      Volume: 25 Issue: 2 Pages: 63-73

    • DOI

      10.11260/kenkokyoiku.25.63

    • NAID

      130006832784

    • ISSN
      1340-2560, 1884-5053
    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 食生活リテラシーと食情報検索行動および食行動との関連2016

    • Author(s)
      髙泉佳苗、原田和弘、中村好男
    • Journal Title

      日本健康教育学会誌

      Volume: 24 Pages: 133-140

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] 30歳代の食生活リテラシーと子どもの頃に家庭で受けた食教育との関連2019

    • Author(s)
      髙泉佳苗
    • Organizer
      第28回日本健康教育学会学術大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 食生活リテラシーに基づいた食情報提供方策-情報提供チャネルと情報検索バリアからの検討-2019

    • Author(s)
      髙泉佳苗
    • Organizer
      第28回日本健康教育学会学術大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 食生活リテラシーと食情報検索行動および食行動との関連2016

    • Author(s)
      髙泉佳苗、原田和弘
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      リンクステーションホール青森(青森市)
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Related Report
      2016 Research-status Report

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2021-02-19  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi