Development of Food Program according to Eating Behavior withChopsticks from Preschoolers into School-age Children
Project/Area Number |
17500553
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | Tokyo Kasei Gakuin University |
Principal Investigator |
SAKAI Haruko Tokyo Kasei Gakuin University, 家政学部, 准教授 (30300122)
|
Project Period (FY) |
2005 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥3,790,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2008: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2007: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2006: ¥600,000 (Direct Cost: ¥600,000)
Fiscal Year 2005: ¥1,500,000 (Direct Cost: ¥1,500,000)
|
Keywords | 食行動 / 幼児 / 食育 / 箸 / 評価 / 発達 |
Research Abstract |
本研究により、箸使用に着目し、子どもの健やかな発育を目指した栄養学の観点に加えて、日本の食文化を反映した箸を鍵に、幼児期は箸を使い始めの3歳(年小)、練習期5歳(年長)、熟達期8歳(小学2年)の発達変化を、保育所と、学童保育所での食事場面をVTRにより観察し、解明することができた。さらに、家庭用・教育者用のパンフレット教材を核とした食育プログラムとその評価システムを提案することができた。
|
Report
(5 results)
Research Products
(69 results)