Project/Area Number |
17H01491
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Agricultural science in management and economy
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Research Institution | Kyushu University |
Principal Investigator |
Ito Shoichi 九州大学, 芸術工学研究院, 特任教授 (30222425)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
加賀爪 優 京都大学, 学術情報メディアセンター, 研究員 (20101248)
大坪 研一 新潟薬科大学, 応用生命科学部, 教授 (80353960)
亀山 宏 香川大学, 農学部, 准教授 (70177608)
齋藤 文信 高崎健康福祉大学, 農学部, 准教授 (40425476)
加藤 和直 秋田県農林水産部(農業試験場、果樹試験場、畜産試験場、水産振興センター及び林業研究研修センター), 農業試験場, 主任研究員 (30503338)
松波 寿典 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 東北農業研究センター, 主任研究員 (10506934)
齋藤 陽子 北海道大学, 農学研究院, 講師 (30520796)
阿部 志麿子 中村学園大学短期大学部, 食物栄養学科, 教授 (60192994)
森脇 千夏 中村学園大学短期大学部, 食物栄養学科, 准教授 (90280289)
南石 晃明 九州大学, 農学研究院, 教授 (40355467)
近藤 加代子 九州大学, 芸術工学研究院, 教授 (70221984)
加古 敏之 吉備国際大学, 農学部, 教授 (00121533)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥38,740,000 (Direct Cost: ¥29,800,000、Indirect Cost: ¥8,940,000)
Fiscal Year 2019: ¥12,350,000 (Direct Cost: ¥9,500,000、Indirect Cost: ¥2,850,000)
Fiscal Year 2018: ¥12,220,000 (Direct Cost: ¥9,400,000、Indirect Cost: ¥2,820,000)
Fiscal Year 2017: ¥14,170,000 (Direct Cost: ¥10,900,000、Indirect Cost: ¥3,270,000)
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Keywords | ジャポニカ米 / 官能食味試験 / 中国 / カリフォルニア / 日本 / 生産コスト / 日本食ブーム / ヴィーガン食ブーム / 世界のジャポニカ米 / 国際競争力 / 潜在的生産能力 / 外国産ジャポニカ米 / 消費者し好 / 国際貿易 / 潜在性 / 世界 / 需要拡大 / 品質評価分析 / 価格構造 |
Outline of Final Research Achievements |
The global japonica rice for production, marketing, quality/palatability, and consumption was studied in this project. Our main findings are as follows: 1. Many countries have been striving for better quality of japonica rice, and it is particularly so in China; 2. Chinese japonica rice production was found to be accounting for 43% of total rice area, an enormously large producing country, indicating that the share and its exports will increase; 3. A detailed analysis on production costs of rice in Japan, Italy, and California was conducted and found that Japanese costs were 1.5 to 2.2 times as high as of Italy and 1.7 to 2.5 times of California, rendering a new target for Japan to reduce their costs to approximately 100 yen per 1 kg (brown rice base); 4. Production increases of rice in California may be quite difficult due to the economic advantages of the competitive crops over rice such as nuts, fruits and vegetables in the long run.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ジャポニカ米の生産・消費では他国に比べ突出している中国についてその生産構造や品質改善策の状況を本研究により新たに詳しく提示することができた。また、日・伊・加の生産コストのより精緻な比較手法において日本のコストの削減の目標が示唆されることとなった。これらは、味・品質の観点からも同時に考慮されるべきで、本研究における学際研究の成果が新たな知見として輩出された。世界に広がる日本食ブームに後押しされ、日本の農産物や食産業が海外に進出している中で、本研究の成果は重要な情報になると思われる。 本研究の詳細が本年夏までに著書出版の形で公表されるべく、全研究メンバーにより準備を進めている。
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