• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Functional Properties of Resistant Starches

Research Project

Project/Area Number 17K00820
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionIshikawa Prefectural University

Principal Investigator

Matsumoto Kenji  石川県立大学, 生物資源環境学部, 教授 (60288701)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywordsレジスタントスターチ / 難消化性糖質 / 生理機能 / 動物実験 / 加熱加工 / レジスタントスターチの機能性 / 食品
Outline of Final Research Achievements

In this study, I investigated the functional properties of various resistant starch (RS) samples, including indigestible polysaccharides. I found that indigestible glucan strongly induced intestinal immunoglobulin-A (IgA) without accompanying its fermentation by intestinal bacteria. I also found that RS-supplemented Udon noodles attenuated the development of impaired glucose tolerance and induced intestinal IgA secretion in high-fat diet-induced obesity mice. This Udon noodles study indicates that Udon noodles processing keeps the functionalities of RS. On the other hand, RS-supplemented pancake showed only part of the functionalities of RS, such as increasing fecal mass and intestinal IgA induction, suggesting that pancake processing restricts the functionalities having RS.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

難消化性グルカンは盲腸内の短鎖脂肪酸の誘導を伴わずに腸管IgAを誘導した。これまで難消化性糖質による腸管IgA誘導は、腸内細菌によって難消化性糖質から作られる短鎖脂肪酸が関わっていると報告されている。従って、難消化性グルカンによる腸管IgA誘導は新しいパターンであり、学術的に興味深い。また、RSの研究結果では、うどんや焙煎といった加熱加工ではRSの機能性が動物実験で見られた一方で、パンケーキではRSの特徴である大腸での短鎖脂肪酸の増加が見られず、糞量や糞中IgAの増加など、生デンプンで見られたRSの機能性が限定的であることが分かった。この結果はRSを利用した商品の開発において重要な知見である。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2019 2018

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (4 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Journal Article] Resistant Starch‐Supplemented Udon Noodles Prevent Impaired Glucose Tolerance and Induce Intestinal Immunoglobulin‐A Secretion in Mice2019

    • Author(s)
      Matsumoto K, Shimada H, Morishima H, Akahori R, Kida N
    • Journal Title

      Starch

      Volume: 71 Issue: 9-10 Pages: 1900042-1900042

    • DOI

      10.1002/star.201900042

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 難消化性グルカンの腸管免疫に対する影響2019

    • Author(s)
      堀之内歩, 平井宏和, 尾藤寛之, 髙木宏基, 松本健司
    • Organizer
      日本応用糖質科学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 3種類の水溶性難消化性グルカンの機能性比較2018

    • Author(s)
      堀之内歩・松本健司
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成30年度大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 3種類の水溶性難消化性グルカンの機能性比較2018

    • Author(s)
      堀之内歩・松本健司
    • Organizer
      日本農芸化学会中部支部第183回例会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 難消化性澱粉の調理による影響2018

    • Author(s)
      長岡花恵・堀之内歩・松本健司
    • Organizer
      日本栄養改善学会北陸支部学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] IgA分泌促進用組成物2018

    • Inventor(s)
      松本健司, 平井宏和, 尾藤寛之, 高木宏基
    • Industrial Property Rights Holder
      石川県公立大学法人, 日本食品化工株式会社
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2018-193057
    • Filing Date
      2018
    • Related Report
      2018 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi