Anti-aging effect of transthyretin stabilizing food-derived bioactive compounds
Project/Area Number |
17K07791
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Hiroshima University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
味八木 茂 広島大学, 病院(医), 講師 (10392490)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | トランスサイレチン / アミロイド / 食品機能成分 / 抗老化 / 血管新生 |
Outline of Final Research Achievements |
Transthyretin (TTR) is one of the major amyloidogenic proteins. To stabilize TTR is a useful strategy to prevent age-related diseases. We screened bioactive compounds in food that stabilize TTR and prevent its amyloid formation. Several phenolic compounds and their derivatives exert TTR stabilizing effect. Two compounds were evaluated by oral administration to senescence-accelerated mice (SAM). Carnosic acid (CA) from rosemary prevented the age-associated decline of brain function. We also found that a food-derived compound prevented TTR deposition in the brain.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
加齢に伴って増加する疾病には,体内に不溶性のタンパク質(アミロイド)が蓄積されることによって引き起こされるものが多い。したがって,アミロイド形成を抑制することは健康寿命の延伸につながる。本研究では,アミロイド形成タンパク質の一つであるトランスサイレチンに注目し,トランスサイレチンを安定化する食品機能成分の探索と評価を行った。その結果,ローズマリーに含まれるカルノシン酸にトランスサイレチン安定化効果と実験動物への経口投与での有効性を見出した。他にもトランスサイレチンを安定化する成分を見出すことができた。これらの機能成分は加齢に伴う疾病の予防や進行抑制に応用できる可能性がある。
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Report
(4 results)
Research Products
(8 results)