Study of intestinal oleoylethanolamide on regulation of satiety and prevention of lifestyle-related disease
Project/Area Number |
17K07809
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Tokyo University of Agriculture and Technology (2018-2019) Institute of Physical and Chemical Research (2017) |
Principal Investigator |
Igarashi Miki 東京農工大学, (連合)農学研究科(研究院), 特任准教授 (70340172)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
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Keywords | オレオイルエタノールアミド / 腸管 / 肥満 / 食欲 / 生活習慣病 / オレイン酸 / 摂食行動 / 脂質 / 脂肪酸 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we investigated the biosynthetic pathway and regulation mechanism of intestinal oleoylethanolamide (OEA), a satiety factor. As the results, we found (1) the major pathway of intestinal OEA synthesis using in vitro system. In addition, we revealed that (2) the importance of dietary oleic acid, and (3) the involvement of bile acids, such as deoxycholic acid, and insulin signal on intestinal OEA synthesis using mice.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、食事脂質やエネルギー摂取のインバランスによって食後満足感誘導物質であるOEAの生合成が減少するということを見出した。食後満足感が得られなければ、更なる摂食が起こるため過食となる。本研究から得られた結果と合わせて考えると、質の良い食事脂質や程よいエネルギー摂取を心がけることで、OEAの生合成を促して食後満足感を誘導することで過剰なエネルギー摂取が予防できる可能性がある。肥満をはじめとする生活習慣病予防の一助となる。
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Report
(4 results)
Research Products
(8 results)