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Elucidation of generation mechanism and sensory properties of oligosaccharides in sake

Research Project

Project/Area Number 17K15274
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Food science
Research InstitutionTokyo University of Agriculture

Principal Investigator

TOKUOKA Masafumi  東京農業大学, 応用生物科学部, 准教授 (30442544)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Keywordsオリゴ糖 / 清酒 / メタボロミクス / 糖転移 / 官能評価 / α-グルコシダーゼ / 配糖体 / 質量分析 / 質量分析計 / 農芸化学 / 醸造
Outline of Final Research Achievements

Analytical method for separation and detection of oligosaccharides in sake was established and a variety of isomer of oligosaccharides in sake was found by the method. The structure of a part of isomers with degree of polymerization (DP) 6, 7 and 8 were determined as novel oligosaccharides. Among those, oligosaccharide with DP6 showed resistant to glucoamylase digestion, probably due to the branched structure at non-reducing end. The sensory properties of the oligosaccharides in sake (>DP2) were evaluated and the importance for sake quality was shown, even though the estimated detection threshold was higher than the average amount in sake. Gene disruption experiment revealed that a major alpha-glucosidase, AgdA, plays a role in digestion of isomaltose and kojibiose, and generation of isomaltotriose and several glycosides in sake-brewing. We also identified two novel maltoside, which may influence on the quality of sake because the amount reaches 0.15% in same commercial sake.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

糖類は清酒中に最も多い不揮発性成分であるにもかかわらず、グルコースと2糖類以外は構造や呈味性などについては全く分かっていなかった。本研究により清酒中オリゴ糖は構造が多様であり、清酒の香味に一定の寄与をしていることが示された。また一部オリゴ糖が、これまで報告のない独特の分岐構造を持つ難消化性のオリゴ糖であることが明らかとなった。さらに新しい機能性物質としての有望な、既知の機能性物質と類似した新規化合物を見出した。以上は清酒品質向上や高付加価値化に資する成果であることに加え、特徴的構造のオリゴ糖の発見は、複雑な清酒製造工程における微生物酵素の働きを反映していると考えられ学術的にも興味深い。

Report

(3 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report

Research Products

(5 results)

All 2019 2018 2017

All Presentation (4 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Presentation] 糖転移により生成する清酒中新規化合物の構造解析2019

    • Author(s)
      小島 悠輔、松村 聡美、勝田 亮、小林 泉美、本田 千尋、我妻 いずみ、徳岡 昌文、進藤 斉、穂坂 賢
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 清酒に含まれるオリゴ糖の構造に関する研究2019

    • Author(s)
      本田 千尋、勝田 亮、岡田 奈菜子、馬宮 綾音、河村 卓也、山田 真理子、小林 泉美、戸塚 昭、進藤 斉、穂坂 賢、徳岡 昌文
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 麹菌Aspergillus oryzaeのα-グルコシダーゼが清酒中のオリゴ糖生成に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      小林 泉美、本田 千尋、山田 真理子、徳岡 昌文、進藤斉、穂坂 賢
    • Organizer
      日本農芸化学会年度大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 清酒中オリゴ糖の構造解析2017

    • Author(s)
      本田 千尋、山田 真理子、徳岡 昌文、進藤 斉、穂坂 賢
    • Organizer
      第69回日本生物工学会大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] α-エチル化された糖類の製造方法2019

    • Inventor(s)
      徳岡昌文
    • Industrial Property Rights Holder
      徳岡昌文
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2019-041331
    • Filing Date
      2019
    • Related Report
      2018 Annual Research Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2020-03-30  

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