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Realization of genome defender to prevent cancer and lifestyle-related diseases by improving of genome stability

Research Project

Project/Area Number 17K18317
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Food science
Applied health science
Research InstitutionHachinohe National College of Technology

Principal Investigator

YAMAMOTO AYUMI  八戸工業高等専門学校, その他部局等, 准教授 (60523800)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywordsゲノムディフェンダー / ゲノム安定化 / ゲノム不安定化 / DNA損傷 / 遺伝子突然変異 / 食品機能性 / 抗酸化活性 / 健康寿命 / 抗酸化物質 / 遺伝毒性 / 健康長寿 / 食品機能 / がん・生活習慣病予防
Outline of Final Research Achievements

Japan is facing to the issue that hyper aging society and financially high pressure with elongation of average aging. The purpose of this study was to reveal foods and food components that reduce the genomic instability, which is considered to be one of the causes of cancer and lifestyle-related diseases, and to elucidate their mechanisms of action. In this research, anti-cytotoxicity and anti-genotoxicity of blackcurrant extract, blackcurrant anthocyanins and extract from unused marine biological resources were evaluated using human lymphoblastoid cell line TK6. As the results, blackcurrant and blackcurrant anthocyanins exhibited the anti-cytotoxicity and anti-genotoxicity against UVC-induced cell damage. An extract form unused marine biological resource showed the reduction of spontaneous DNA damage.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日本が直面している超高齢化社会および医療費増加という課題の一因として、平均寿命の延伸に伴うがんや生活習慣病などの各種疾病罹患者の増加が挙げられる。本研究は、がんや生活習慣病の根本的原因の一つと考えられているゲノムの不安定化を、食品等により軽減することができるのか明らかにし、将来的に健康寿命を延伸・高質化し、医療費削減につなげることを目指してきた。その結果、カシス抽出物等が強い抗酸化活性によりゲノム不安定化を軽減できる可能性や、未利用海洋生物抽出物の中にもゲノムの安定性を向上させる可能性があることが見出されてきた。本研究を深化させることで得られる知見は学術的・社会的に大きな意義がある考えられる。

Report

(5 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2020 2019 2018 2017 Other

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (12 results) (of which Invited: 3 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Radioprotective activity of blackcurrant extract evaluated by in vitro micronucleus and gene mutation assays in TK6 human lymphoblastoid cells2017

    • Author(s)
      Ayumi Yamamoto, Tokuhisa Hirouchi, Saori Kawamorita, Kana Nakashima, Atena Sugiyama and Yoji Kato
    • Journal Title

      Genes and Environment

      Volume: 39 Issue: 1 Pages: 1-7

    • DOI

      10.1186/s41021-017-0082-z

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] カシス抽出およびカシスアントシアニンの光老化抑制活性の解析2020

    • Author(s)
      小山 浩亮、浦田 夢月、沼田 萌花、山本 歩
    • Organizer
      日本環境変異原学会 第49回大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 青森ヒバ抽出物の口腔内細菌に対する抗菌活性とTK6 細胞における遺伝毒性2020

    • Author(s)
      横浜 希、山本 歩
    • Organizer
      日本環境変異原学会 第49回大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] Evaluation of genotoxicity, cytotoxicity and antimicrobial activity of the four metabolites from the red alga Laurencia nipponica2019

    • Author(s)
      Miyu Shinke, Kensuke Kaneko, Takasshi Kamada, Tatsufumi Okino, Ayumi Yamamoto
    • Organizer
      第6回アジア環境変異原学会/日本環境変異原学会第48回大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 青森県産農林産物の口腔内細菌に対する抗菌活性2019

    • Author(s)
      横浜 希, 山本 歩
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] プロテオグリカンを用いた妙丹柿の渋戻り抑制加工法の検討2019

    • Author(s)
      田中 早紀, 山本 歩
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 食から親しむ環境変異原研究・教育 ~「ゲノムディフェンダー」の提案~2018

    • Author(s)
      山本 歩
    • Organizer
      平成30年度 日本環境変異原学会 公開シンポジウム
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] ゲノムの安定化からとらえる食品機能性の可能性2018

    • Author(s)
      山本 歩
    • Organizer
      K-ARCシンポジウム2018
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] DNAの安定化からとらえる食品機能性2018

    • Author(s)
      山本 歩
    • Organizer
      弘前大学農学生命科学部公開シンポジウム 地域未利用資源を考える IN 八戸
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] カシスに含まれる新規機能性成分の探索2018

    • Author(s)
      柿崎育子、佐藤久美子、川口恵未、山本歩、中川裕子、戸谷一英、照井教文、島田透
    • Organizer
      北東北女性研究者研究・交流フェア2018
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] Ames-test 陰性発がん物質 Phenyl hydroquinone による活性酸素生成を介した突然変異誘発2018

    • Author(s)
      山本 歩、宮本 拓也、Manal ZORIGTBAATAR
    • Organizer
      日本環境変異原学会第47回大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 海藻由来の抗菌・抗真菌物質の探索2018

    • Author(s)
      新毛実結、金子賢介、 山本歩
    • Organizer
      平成30年度東北地区高等専門学校専攻科産学連携シンポジウム
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 琉球藍抽出物のがん細胞増殖抑制効果の検討2017

    • Author(s)
      大久保 里穂、沢谷 実里、田中 博、山本 歩
    • Organizer
      日本環境変異原学会第46回大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Remarks] 山本研究室 遺伝情報維持分野

    • URL

      http://www.hachinohe-ct.ac.jp/~cuser/yama_lab/index.html

    • Related Report
      2018 Research-status Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2022-01-27  

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