A Genetic Engineering Approach to the Development of Novel Anti-microbial Peptide Drugs from Human Lysozyme
Project/Area Number |
18580124
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Kagoshima University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2006 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥3,920,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2008: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2007: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2006: ¥2,100,000 (Direct Cost: ¥2,100,000)
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Keywords | 医薬品剤開発 / ヒトリゾチーム / 抗菌ペプチド / 酵母発現 / 抗感染機能 / 蛋白質工学 / 機能性食品 / タンパク構造と機能 / 機能性食品ペプチド |
Research Abstract |
生体防御という観点からは、ヒトリゾチームの抗菌性ペプチドの発現ができれば、生体防御の強化が可能な食品や、消化器系などの傷害の治療に有効な医薬品の開発が可能になるものと考えられ、非常に有用である。本研究により、ヒトリゾチームに新規なペプチドが含まれることが明らかにした。Pichiaにより産生させることができて、これらの新規抗菌ペプチドを摂取したり投与したりすることによって、潜在的な微生物病原体に起因する感染症又は消化器系炎症等の予防や治療を行うことが期待される。
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Report
(4 results)
Research Products
(33 results)
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[Journal Article] Improvement of Foaming property of Egg White Protein by Phosphorylation through Dry-heating in the Presence of Pyrophosphate2009
Author(s)
Hayashi, Y., Nagano, S., Enomoto, H., Li, C.P., Sugimoto, Y., H., Ibrahim H.R., Hatta, H., Takeda, C., Aoki, T.
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Journal Title
Related Report
Peer Reviewed
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[Journal Article] Improvement of Functional properties of Ovotransferrin by Phosphorylation through Dry-heating in the Presence of Pyrophosphate2008
Author(s)
Hayashi, Y., Li, C.P., Enomoto, H., IbrahimH.R., Sugimoto, Y., Aoki, T.
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Journal Title
Asian-Australian Journal of Animal Science 21(4)
Pages: 596-602
Related Report
Peer Reviewed
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