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Psychological Effects of Cooking Activities: Study of Active Learning in dietary education

Research Project

Project/Area Number 18K02215
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionShikoku University

Principal Investigator

Bando Kinue  四国大学, 生活科学部, 教授 (70208726)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 北畑 香菜子  四国大学, 生活科学部, 助教 (60761682)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Fiscal Year 2021: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2020: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2019: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Keywords調理作業 / 心理的効果 / 食育 / アクティブラーニング / 調理実習 / 大学生 / 自由記述 / 心理状態 / 交感神経活動度 / 唾液中αアミラーゼ活性
Outline of Final Research Achievements

We measured the sympathetic activity and psychological stability of university students. Upon comparison between cooking practice and classroom learning, sympathetic activation was higher during cooking practice; information and stimulation via sensory, motor, and cognitive functions during cooking resulted in increased psychological activation and stability. No significant differences in indices were found among different levels of cooking ability. Upon comparison between students with nutrition majors or other majors, the sympathetic activity by cooking practice was higher in nutrition students. On analysis of open-ended answers, "comparison with and reflection on daily life" was extracted more often in non-nutrition students, suggesting that cooking is experiential learning that uses all five senses, unlike classroom learning. Pleasantness of workmanship during cooking was rated as high in both groups, consistent with the "future-oriented" descriptions of wanting to cook again.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

調理作業は食材の手触りをはじめ感覚器官を刺激する工程が多数あり、一方では判断力や実行機能など高度な脳の働きが要求される。さらに認知や感情面での刺激もあり、学習理論を背景に、モデリングや正・負の強化など、心理的側面に影響を及ぼす要因が多い。そのため、様々な場面やライフステージで調理実習を行う取り組みがなされている。しかし、グループでの調理実習の心理的な影響や、有効性の科学的根拠が示された研究は極めて少ない。そのため主観的・客観的指標を用いて評価した本研究結果は、今後の食育活動における調理実習の展開に生かされると考えている。

Report

(5 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2022 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (9 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] Investigation of a Multidimensional Scale for Assessing the Tendency for Eating Disorders in Middle and Late Adolescents2022

    • Author(s)
      板東絹恵,北畑香菜子,上田留莉
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 73 Issue: 2 Pages: 100-108

    • DOI

      10.11428/jhej.73.100

    • NAID

      40022824511

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 食育におけるアクティブラーニングの検討―調理実習での心理的側面―2021

    • Author(s)
      板東絹恵,北畑香菜子
    • Organizer
      一般社団法人日本家政学会第73回大会(オンライン開催)
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 大学生における調理実習の心理的効果―客観的および主観的指標をとおして―2021

    • Author(s)
      板東絹恵
    • Organizer
      一般社団法人日本心理臨床学会第40回大会(オンライン開催)
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 食育におけるアクティブラーニングの検討―調理実習の難易度の観点から―2020

    • Author(s)
      北畑香菜子、板東絹恵
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会(誌上開催)
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 高校生における摂食障害傾向について―対応指針からみた一考察―2019

    • Author(s)
      板東絹恵、北畑香菜子、上田留莉
    • Organizer
      一般社団法人日本家政学会第71回大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] グループで行う調理実習の心理的効果―客観的指標を中心に―2019

    • Author(s)
      北畑香菜子、板東絹恵
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 高校生を対象とした保健指導介入の実践2019

    • Author(s)
      上田留莉、板東絹恵
    • Organizer
      日本健康相談活動学会第15回学術集会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] グループで行う調理作業の心理的効果2018

    • Author(s)
      北畑香菜子、板東絹恵
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 思春期、青年期における多次元摂食障害傾向尺度の検討2018

    • Author(s)
      板東絹恵、北畑香菜子、上田留莉
    • Organizer
      一般社団法人日本家政学会第70回大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 「男の料理教室」への参加動機と料理教室参加後の意識変化2018

    • Author(s)
      後藤月江、三木章江、植田和美、池森佐智子、田房大海、板東絹恵、篠宮幸子、高橋啓子
    • Organizer
      第6回日本食育学会学術大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Book] ライフステージ栄養学 第2版2021

    • Author(s)
      鈴木和春,鈴木孝子,坂本裕子, 正木恭介,板東絹恵,小林陽子,田中茂穂,小久保友貴,石黒真理子,吉田純子,長谷川祐子,近藤浩代,多田井幸揮
    • Total Pages
      232
    • Publisher
      株式会社光生館
    • ISBN
      9784332021124
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] 栄養教育論 第2版2020

    • Author(s)
      岡崎光子,太田優子,吉野佳織,服部浩子,板東絹恵,坂井真奈美,山王丸靖子,辻雅子,小河原佳子,大山珠美
    • Total Pages
      208
    • Publisher
      株式会社光生館
    • ISBN
      9784332030447
    • Related Report
      2019 Research-status Report

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2023-01-30  

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