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Development of a program to improve practical nutrition education skills for teacher training students through project-based learning

Research Project

Project/Area Number 18K02632
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
Research InstitutionUniversity of Miyazaki

Principal Investigator

SHINOHARA HISAE  宮崎大学, 教育学部, 教授 (40178885)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 帖佐 悦男  宮崎大学, 医学部, 教授 (00236837)
鶴田 来美  宮崎大学, 医学部, 教授 (30258983)
田中 紀子  神戸女子大学, 家政学部, 教授 (90122324)
濱口 郁枝  甲南女子大学, 人間科学部, 教授 (80521997)
秋永 優子  福岡教育大学, 教育学部, 教授 (70167948)
磯部 由香  三重大学, 教育学部, 教授 (80218544)
江藤 望  宮崎大学, 農学部, 准教授 (90232959)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥130,000 (Direct Cost: ¥100,000、Indirect Cost: ¥30,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
Keywords食育実践力 / 和食 / 世界農業遺産 / 焼畑 / 運動器検診 / 食生活リテラシー / プロジェクト学習 / 教員養成系 / 高千穂郷・椎葉山の山間地農林業複合システム / 食文化 / 食生活 / ロコモ度テスト / ロコモ度 / ストレスマーカー / 地域資源
Outline of Final Research Achievements

We developed a comprehensive food education program addressing lifestyle issues for teacher training students.
Locomotor examination results showed that 30% of healthy students were at high risk of developing locomotive syndrome (LS). Therefore, to prevent LS, lifestyle counseling regarding their diet and regular exercise are recommended for college students. Education promoting comprehensive food literacy is needed to increase students' nutritional knowledge and culinary skills. Moreover, to preserve Washoku and local cuisine, the combined experience of eating and cooking must be enhanced. A field-experience-based project learning was suggested wherein students worked with heirs of slash-and-burn agriculture effectively improving their self-awareness as heirs of food culture.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本結果から、教員養成系の学生は、食文化の継承意識は高いが長年地域で伝承されてきた郷土料理の認知度や喫食経験、調理経験も少ないこと、和食と健康との関係についての認知度も低いことが示された。それ故、各年代が関心を抱くような健康や美容などに関わるプラスの方向の動機付けや魅力を伝えることが,和食継承の一助、そして健康寿命の延伸に繋がる食育に寄与すると思われる。椎葉村を活用したプロジェクト学習は、生活文化や地域の食文化の継承、食の循環や環境を意識した食育の推進に寄与するものである。今後は各校種に応じたプロジェクト学習の開発や、県内の2箇所の日本農業遺産を活用したプロジェクト学習の構築も望まれる。

Report

(7 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (73 results)

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (43 results) (of which Open Access: 16 results,  Peer Reviewed: 6 results) Presentation (26 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results) Book (4 results)

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    • NAID

      130008103127

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      130007833104

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    • DOI

      10.11402/cookeryscience.52.335

    • NAID

      130007728246

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Year and Date
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      *磯部由香, 阿部稚里, 飯田津喜美, 乾陽子, 奥野元子, 久保さつき, 小長谷紀子, 駒田聡子, 鷲見裕子, 成田美代, 萩原範子, 平島円, 水谷令子
    • Organizer
      (一社)日本調理科学会 2022年度大会
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  • [Presentation] 福岡県の家庭料理 地域の特徴 ー農業、漁業との関わりー2022

    • Author(s)
      八尋美希, 山本亜衣, 秋永優子, 楠瀬千春, 松隈美紀, 入来寛, 御手洗早也伽, 仁後亮介, 熊谷奈々, 吉岡慶子, 猪田和代, 三成由美
    • Organizer
      (一社)日本調理科学会 2022年度大会
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  • [Presentation] 調理学実習後における学習内容の習得状況2022

    • Author(s)
      堀 光代,川島 奈都実,磯部由香,平島円
    • Organizer
      日本家政学会中部支部第66回大会
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  • [Presentation] 学生の調理操作の認知度と自信度に対する調理実習履修の影響2022

    • Author(s)
      平島円,磯部由香,堀光代
    • Organizer
      日本調理科学会東海,北陸支部2022年度研究発表会
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  • [Presentation] 利き手の教育に関する一考察2021

    • Author(s)
      篠原久枝
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      日本家政学会 第73回大会
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  • [Presentation] 宮崎県下中学生の生活習慣と食事の特徴 - 学期中と夏季休業中の変化に着目して -2021

    • Author(s)
      塩瀬圭佑、篠原久枝
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      九州体育・スポーツ学会 第70回記念大会
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  • [Presentation] 宮崎県の家庭料理 行事食の特徴2021

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      篠原久枝,長野宏子,磯部由香,秋永優子
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      日本調理科学会2021年度大会
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  • [Presentation] 学生の包丁操作の習得状況2021

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      平島 円、磯部由香、堀 光代
    • Organizer
      日本家政学会第73回大会
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  • [Presentation] 高等学校家庭科における科学的興味・関心を高める教材の開発2021

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      中西理紗、平島円、磯部由香
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      日本調理科学会東海北陸支部第16回研究発表会
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  • [Presentation] 大学生の食生活リテラシーの現状と家庭科教育との関連2021

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      磯部由香,栗栖奈々子,平島 円
    • Organizer
      日本家政学会中部支部第65回大会
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  • [Presentation] 幼児期の食育についての意識 ―箸の作法を中心に―2020

    • Author(s)
      篠原久枝
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      一般社団法人日本家政学会 第72回大会
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  • [Presentation] 世代で異なる老後の生活・食生活意識について2020

    • Author(s)
      田中紀子,饗庭照美,松井元子,村元由佳利,冨田圭子,濵田明美,康薔薇,辻秀美
    • Organizer
      日本調理科学会近畿支部第46回研究発表会
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  • [Presentation] 兵庫県の特徴的な料理2020

    • Author(s)
      作田はるみ,片寄眞木子,坂本薫,田中紀子,富永しのぶ,中谷梢,原知子,本多佐知子
    • Organizer
      日本調理科学会近畿支部食文化分科会会議
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  • [Presentation] 「和食だし体験講座」受講後の意識・行動変容に及ぼす諸要因の検討:2020

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      濵口郁枝,大石ひとみ,玉置卓志,
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      日本調理科学会近畿支部 第46回 研究発表会(誌上開催)
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  • [Presentation] 教員養成系学生の「和食の継承」に関する意識調査2019

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      篠原久枝,磯部由香, 秋永優子
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      (一社)日本調理科学会 2019年度大会
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  • [Presentation] 宮崎県の家庭料理 副菜の特徴2019

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      篠原久枝, 長野宏子, 磯部由香, 秋永優子
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      (一社)日本調理科学会 2019年度大会
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  • [Presentation] Prevalence of masked obesity associated with lifestyle-related habiats, eating habits, and energy metabolism in Japanese female2019

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      Tanaka N, Okuda T, Shinohara H, Hirano N, Higashine Y, Hamaguchi I, Kang J, AsanoY, Umemoto M, Sakakihira M, Nighioka N,
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      13th Asian Congress of Nutrition
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 兵庫県の家庭料理 副菜の特徴2019

    • Author(s)
      作田はるみ,片寄眞木子,坂本薫,田中紀子,富永しのぶ,中谷梢,原知子,本田佐知子
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      (一社)日本調理科学会 2019年度大会
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  • [Presentation] 高齢者の年代別にみた体組成・筋力と食生活との関連2019

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      西岡奈保,田中紀子,平野直美,小森園和恵,赤桐里美,大久保郁子,榊原美津枝,辻秀美
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
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  • [Presentation] 宮崎県内の子ども食堂・親子食堂の現状と課題について2019

    • Author(s)
      篠原久枝
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      日本家政学会第70回大会
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  • [Presentation] 宮崎県の家庭料理 主菜の特徴 ひなたの海幸・山幸を活かした主菜2019

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      篠原久枝,長野宏子,磯部由香,秋永優子
    • Organizer
      日本調理科学会2018年度大会
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  • [Book] 新・スポーツ栄養学  第1版第2刷2023

    • Author(s)
      井奥加奈, 清瀬千佳子, 篠原久枝, 鉄口宗弘, 吉内佐和子, 東根裕子, 村田浩子
    • Total Pages
      188
    • Publisher
      嵯峨野書院
    • ISBN
      9784782305553
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  • [Book] 四訂 健康・調理の科学 ―おいしさから健康へ―2020

    • Author(s)
      大越ひろ,高橋智子編著,濵口郁枝 他
    • Total Pages
      216
    • Publisher
      建帛社
    • ISBN
      9784767906515
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  • [Book] 近代日本の乳食文化  篠原担当:明治から戦後「家庭」創設までの初等・中等教育において、「乳」はどのように扱われていたか2020

    • Author(s)
      江原 絢子、平田 昌弘、和仁 皓明編著 篠原久枝
    • Total Pages
      450
    • Publisher
      中央法規出版
    • ISBN
      9784805859995
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  • [Book] 新修神戸市史「生活文化編」 食生活の変化2020

    • Author(s)
      田中紀子
    • Publisher
      みるめ書房
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Published: 2018-04-23   Modified: 2025-01-30  

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