Project/Area Number |
18K05392
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38020:Applied microbiology-related
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Research Institution | Tottori University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
八木 寿梓 鳥取大学, 工学研究科, 准教授 (10432494)
鈴木 宏和 鳥取大学, 工学研究科, 准教授 (80462696)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
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Keywords | 多糖分解酵素 / フコイダン / 海藻多糖分解酵素 / 脱硫酸化酵素 / アミロイド / アルギン酸 / fucoidanase / fucoidan / polysaccharide / marine bacteria |
Outline of Final Research Achievements |
We isolated two types of microorganisms that grow on fucoidan, which is contained in algae and attracts attention as a health food material, as a nutrient source, and investigated the fucoidan-degrading enzymes. Among the microorganisms, we purified and isolated an enzyme clearly different from the kelp fucoidan-degrading enzyme from strain H18, and a similar enzyme was found in another strain, SW. It was found that the two strains also have kelp fucoidan-degrading enzymes, indicating that one microorganism has multiple fucoidan-degrading enzymes.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
海藻が有する硫酸化多糖、フコイダンを分解する酵素はGH107あるいはGH168ファミリーに属すると報告されている。しかし、本研究で見出したH18株およびSW株が有するオキナワモズクフコイダン分解酵素は、上記ファミリーに属さず、基質特異性も異なることから、新規性が高いと考えられた。さらに、H18株、SW株はGH107, GH168に属する酵素も有しており、一つの菌株が異なるタイプのフコイダンの分解に対応できることを初めて明らかにすることができた。さらに、フコイダン分解酵素を用いることにより低分子化フコイダンを取得でき、新たな生理活性が見い出される可能性があると思われる。
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