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Multi-omics study for chemical and microbial characterization of traditional fermented foods

Research Project

Project/Area Number 18K05513
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

Tomita Satoru  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 主任研究員 (70758101)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords発酵食品 / メタボローム解析 / メタゲノム解析 / 乳酸菌 / Lactobacillus / マルチオミクス / 発酵スターター / 嗜好性 / 地域伝統発酵食品 / メタボロミクス / 漬物 / メタゲノミクス
Outline of Final Research Achievements

The bacterial community structure and chemical composition of sunki, a traditional fermented pickle of turnip leaves, were characterized by a multi-omics approach based on metagenomics and metabolomics. The results revealed that the composition of lactic acid bacteria and components in sunki varied greatly among samples, reflecting its processing method by spontaneous fermentation. In addition, correlation analyses between microbiota, chemical composition, and product pH indicated that certain bacterial species were responsible for the desirable flavor compounds or for poor pH-lowering. Application of the multi-omics approach to fermented foods may contribute to the improvement of the quality and stability of fermented food production.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

マルチオミクス解析を活用することで、研究例の乏しい地域固有の発酵食品に対してもその特徴に関する情報を一挙に得られることが実証された。発酵食品の菌叢・成分・品質の相関性を網羅的に解析することで、野菜漬物の好ましい風味の付与や、発酵工程における不良の発生要因となる細菌種およびその代謝系を効率的に絞り込むことが可能である。このような包括的解析法の活用は、各種の発酵食品の品質や製造安定性の向上に寄与するとともに、各地域の伝統発酵食品を活用した地域創生にもつながることが期待される。

Report

(4 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (5 results) Book (1 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Journal Article] 現代日本の発酵食品と微生物 4 発酵漬物と乳酸菌2020

    • Author(s)
      冨田 理
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 4 Pages: 23-27

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Journal Article] Characterisation of the bacterial community structures of sunki, a traditional unsalted pickle of fermented turnip leaves2020

    • Author(s)
      Tomita Satoru、Watanabe Jun、Nakamura Toshihide、Endo Akihito、Okada Sanae
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: 129 Issue: 5 Pages: 541-551

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2019.11.010

    • NAID

      40022231016

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 伝統的無塩発酵漬物「すんき」の乳酸菌叢と成分組成の解析2020

    • Author(s)
      冨田理、渡辺純、中村敏英、遠藤明仁、岡田早苗
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 地域伝統発酵食品と微生物のフードメタボロミクス2019

    • Author(s)
      冨田理
    • Organizer
      微生物ウィーク2019
    • Related Report
      2019 Research-status Report 2018 Research-status Report
  • [Presentation] NMRおよびGC/MSメタボロミクスによる発酵食品成分の包括的解析2019

    • Author(s)
      冨田理
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] すんきの水溶性・揮発性成分および乳酸菌叢に関する研究2018

    • Author(s)
      冨田理、渡辺純、中村敏英、志水清継、岡田早苗
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2018年度泊まり込みセミナー
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] すんきの発酵不良に関与する要因の探索2018

    • Author(s)
      冨田理、渡辺純、中村敏英、志水清継、岡田早苗
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2018年度大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Book] 食品分野におけるメタボリック・プロファイリング活用最前線2021

    • Author(s)
      福﨑 英一郎(監修)、有田 正規、金谷 重彦、新間 秀一、櫻井 望、及川 彰、馬場 健史、田中 福代、馬渕 良太、根本 直、菊地 淳、飯島 陽子、若山 正隆、大渡 康夫、伊藤 彰敏、楠本 憲一、小川 高宏、玉田 佳大、越智 浩、冨田 理、久本 雅嗣、藤村 忍、渡邊 彩乃、奥村 仙示、多々納 浩、立花 宏文、藤村 由紀、溝口 祥子、亀谷 直孝
    • Publisher
      株式会社エヌ・ティー・エス
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] 発酵漬物の製造方法2021

    • Inventor(s)
      冨田 理
    • Industrial Property Rights Holder
      国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2021
    • Related Report
      2020 Annual Research Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2023-01-30  

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