International Comparison between Euro-American rice for Washoku and Japanese Commercial Rice: Comparison Limited to Developed Countries, Italy, the United States, and Japan
Project/Area Number |
18K05873
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 41020:Rural sociology and agricultural structure-related
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Research Institution | National Agriculture and Food Research Organization |
Principal Investigator |
SASAHARA Kazuya 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 東北農業研究センター, グループ長補佐 (70355668)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
安江 紘幸 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 東北農業研究センター, 上級研究員 (40508248)
冠 秀昭 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 東北農業研究センター, グループ長 (70502235)
篠遠 善哉 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 東北農業研究センター, 主任研究員 (30737119)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
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Keywords | 国際比較 / カリフォルニア米 / イタリア米 / 有機米 / 輸出 / 水稲直播 / アーカンソー / 国際競争力 / 和食用米 / 水田輪作 / 生産費 / 米国 / イタリア / みどりの食料システム戦略 / 水田作 / 流通費用 / アメリカ合衆国 / 生産費用 / 作業時間 / カリフォルニア / 日本 / コメ / 欧米型稲作技術 / 技術普及論 / 流通経費 |
Outline of Final Research Achievements |
A comparison of rice production costs in Japan, Italy, and the US shows that the total cost of rice produced in Japan is in the \110/kg range, while that in Italy and the United States is in the \50/kg range. Five technologies (dry direct sowing, wet direct sowing, general-purpose combine harvesters, clear fields, gentle slopes) contribute to strengthen competitiveness. A survey of Japanese business owners (n = 73) revealed that dry direct sowing and general-purpose combine harvesters are highly likely to be introduced, but clear field and gentle slope technology in the US is low. It was estimated that the amount of ordinary rice produced in the US would arrive at Japanese ports at $0.9/kg. On the other hand, in the case of organic rice, the yield of Japanese rice was about twice that of Italian rice. The advantage in Japan is to transplant and to do manual weeding. In the case of exporting pesticide-free rice to the West Coast of the US from Japan, it is possible to survive locally.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は日本産のコメの国際競争力強化の手段を、事例から具体的に示した。生産では実際の経営同士で比較を行い、日本の費用が嵩まる点を欧米で克服した技術のうち生産者は、乾田直播と汎用コンバインが比較的受け入れやすい。 次に流通費用の構成要素を明らかにして、一般のコメをアメリカから日本に入る場合の費用の構成要素と、有機米での補助金なくアメリカに輸出する場合の費用の構成要素を示した。今後は米国から輸出される米が到着する際にどう日本での生産・流通費用を抑えるべきかに課題が移る。また日本産の有機米輸出の現実的条件が示される。日本人に重要なコメについて、今後の技術開発戦略を示す上で意義がある成果と考えられる。
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Report
(6 results)
Research Products
(9 results)