• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Effect of changes in soymilk components caused by lactic acid fermentation on improving lipid metabolism

Research Project

Project/Area Number 18K11061
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionKobe Gakuin University

Principal Investigator

Kobayashi Maki  神戸学院大学, 栄養学部, 助教 (70550789)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 橋本 堂史  神戸大学, 農学研究科, 准教授 (90362764)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywordsオルニチン / 乳酸発酵 / 脂質代謝 / 肝細胞 / 脂質蓄積 / 中性脂肪合成 / エネルギー代謝 / 脂肪性肝疾患 / ヒト肝細胞株HepG2細胞 / AMPK / SREBP1 / PPARα / チオアセトアミド / 肝障害 / アンモニア / マウス肝細胞株Hepa1c1c7細胞 / 尿素回路 / アルギニン / ICRマウス / ヒト肝がん由来HepG2細胞 / マウス肝がん由来Hepa1c1c7細胞 / 乳酸発酵豆乳 / イソフラボンアグリコン
Outline of Final Research Achievements

The study, at first, indicated that Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii TUA4408L-fermented soymilk contained 450-fold ornithine compared with plain soymilk and improved lipid metabolism. To elucidate a mechanism for improving lipid metabolism, the effects of ornithine on lipid accumulation in hepatocytes were investigated using human hepatocarcinoma HepG2 cells. Addition of fatty acid to the culture medium increased lipid accumulation on HepG2 cells. On the other hand, treatment with ornithine suppressed the suppression of triacylglycerol synthesis-related proteins and increased fatty acid β-oxidation-related proteins, resulting in the inhibition of lipid accumulation caused addition of fatty acid. This study also revealed that ornithine suppresses inflammatory damage caused by drugs such as ammonia and thioacetamide in hepatocytes or liver.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究の学術的意義は、オルニチンの新規生理機能として、オルニチンが肝細胞におけるトリグリセリドの合成に関わる細胞内シグナルを抑制すると共に脂肪酸のエネルギー代謝を促進することを示したことである。つまり肝細胞内の脂肪蓄積をオルニチンが抑制することを明らかにしたことである。このことはオルニチンの摂取が非アルコール性脂肪性肝疾患の初期症状である脂肪肝を抑制する可能性があることを示しており、オルニチン含有飲料として乳酸発酵豆乳が有用であること見出したという点が社会的に意義のあることである。

Report

(6 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2021 2018

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] Metabolite Profile of Lactic Acid-Fermented Soymilk2018

    • Author(s)
      Kobayashi, M., Shima, T. and Fukuda, M.
    • Journal Title

      Food and Nutrition Sciences

      Volume: 9 Issue: 11 Pages: 1327-1340

    • DOI

      10.4236/fns.2018.911095

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] HepG2細胞における脂質蓄積に及ぼすオルニチンの影響2021

    • Author(s)
      楊 筝、小林 麻貴、橋本 堂史
    • Organizer
      第75回日本栄養・食糧学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] アンモニア誘導性細胞死に及ぼすオルニチンの影響2021

    • Author(s)
      竹本 孝多、小林 麻貴、橋本 堂史
    • Organizer
      第75回日本栄養・食糧学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii TUA4408Lによる豆乳の乳酸発酵代謝物解析2018

    • Author(s)
      小林麻貴,江草 信太郎,福田 滿
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2024-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi