The function of the umami taste receptor as a taste and nutrient sensor
Project/Area Number |
18K14427
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Meiji University |
Principal Investigator |
Toda Yasuka 明治大学, 研究・知財戦略機構(生田), 研究推進員 (10802978)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
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Keywords | 味覚受容体 / GPCR / 食性 / 旨味 / 味覚 / 旨味受容体 |
Outline of Final Research Achievements |
To elucidate why human T1R1/T1R3 can be activated by L-glutamate and nucleotides, we compared the function of the umami taste receptor,T1R1/T1R3, among various animals. We succeeded to determine the nucleotide sequences of both Tas1r1 and Tas1r3 of multiple mammals, and started analyzing their function.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
脊椎動物における祖先型T1R受容体は幅広い種類のアミノ酸に対する受容体だったと考えられており、旨味受容体は食物中のタンパク質の存在を検知するための味センサーと従来考えられてきた。しかし、旨味受容体が単に「タンパク源検出のための味センサー」であれば、ヒト旨味受容体がグルタミン酸受容に特化した理由は上手く説明できない。また、ヒト旨味受容体はヌクレオチドによっても活性化されるが、その生理的意義も未解明である。 近年、旨味受容体は口腔内だけでなく全身の様々な組織に発現することが明らかとなり、旨味受容体のリガンド特性がどのような食物成分と関連し、決定されているのかを明らかにすることは重要である。
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Report
(3 results)
Research Products
(9 results)