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The function of the umami taste receptor as a taste and nutrient sensor

Research Project

Project/Area Number 18K14427
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionMeiji University

Principal Investigator

Toda Yasuka  明治大学, 研究・知財戦略機構(生田), 研究推進員 (10802978)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords味覚受容体 / GPCR / 食性 / 旨味 / 味覚 / 旨味受容体
Outline of Final Research Achievements

To elucidate why human T1R1/T1R3 can be activated by L-glutamate and nucleotides, we compared the function of the umami taste receptor,T1R1/T1R3, among various animals.
We succeeded to determine the nucleotide sequences of both Tas1r1 and Tas1r3 of multiple mammals, and started analyzing their function.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

脊椎動物における祖先型T1R受容体は幅広い種類のアミノ酸に対する受容体だったと考えられており、旨味受容体は食物中のタンパク質の存在を検知するための味センサーと従来考えられてきた。しかし、旨味受容体が単に「タンパク源検出のための味センサー」であれば、ヒト旨味受容体がグルタミン酸受容に特化した理由は上手く説明できない。また、ヒト旨味受容体はヌクレオチドによっても活性化されるが、その生理的意義も未解明である。
近年、旨味受容体は口腔内だけでなく全身の様々な組織に発現することが明らかとなり、旨味受容体のリガンド特性がどのような食物成分と関連し、決定されているのかを明らかにすることは重要である。

Report

(3 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2019 2018

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 3 results)

  • [Journal Article] 機能解析技術が明らかにした味覚受容体と食物成分のかかわり・味の感じ方は生き物それぞれ2019

    • Author(s)
      戸田安香
    • Journal Title

      化学と生物

      Volume: 52 Pages: 115-120

    • NAID

      130007787409

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 醤油に含まれる香気成分が旨味を増強する2018

    • Author(s)
      三坂 巧、戸田安香
    • Journal Title

      Aroma Research

      Volume: 19 Pages: 86-87

    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Journal Article] さまざまな脊椎動物における味覚の進化2018

    • Author(s)
      戸田安香、石丸喜朗
    • Journal Title

      臨床栄養

      Volume: 133 Pages: 2-7

    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Journal Article] Positive/Negative Allosteric Modulation Switching in an Umami Taste Receptor (T1R1/T1R3) by a Natural Flavor Compound, Methional.2018

    • Author(s)
      Toda Y, Nakagita T, Hirokawa T, Yamashita Y, Nakajima A, Narukawa M, Ishimaru Y, Uchida R, Misaka T.
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 8 Issue: 1 Pages: 11796-11796

    • DOI

      10.1038/s41598-018-30315-x

    • NAID

      120006546000

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 旨味受容体T1R1/T1R3と食性との関わり2019

    • Author(s)
      戸田 安香、石丸 喜朗、三坂 巧
    • Organizer
      第42回日本分子生物学会年会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] Molecular mechanisms of ligand recognition in the umami taste receptor, T1R1/T1R32019

    • Author(s)
      Yasuka Toda
    • Organizer
      The 7th International Conference on Food Factors
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 霊長類旨味受容体における高いグルタミン酸感受性獲得の分子機構2019

    • Author(s)
      戸田安香、早川卓志、中北智哉、河村正二、今井啓雄、石丸喜朗、三坂巧
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 霊長類T1R1/T1R3におけるグルタミン酸受容能獲得の分子基盤:クモザルに注目した検討2019

    • Author(s)
      戸田安香、早川卓志、中北智哉、河村正二、今井啓雄、石丸喜朗、三坂巧
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 味覚受容体の新しい機能解析技術の開発と味覚受容の分子機構の解明2018

    • Author(s)
      戸田安香
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度第1回関東支部例会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2021-02-19  

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