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Elucidating the risk perception process for additional information and improve the efficiency of risk communication methods

Research Project

Project/Area Number 18K14527
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 41010:Agricultural and food economics-related
Research InstitutionChiba University

Principal Investigator

ISHIDA Takaashi  千葉大学, 大学院園芸学研究院, 助教 (30623467)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2019: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2018: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Keywordsリスク認知 / リスクコミュニケーション / 情報処理プロセス / ヒューリスティック / 精緻化見込みモデル / 行動経済学 / 安全性評価に対する確信 / 信頼 / ゼロリスク志向 / ヒューリスティックス / 食の安全と安心 / 限定合理性 / 食品の安全・安心 / 認知的不協和 / リスク・コミュニケーション / ベイズ学習 / アンケート調査
Outline of Final Research Achievements

We analyzed the role of confidence in risk assessment in the formation of consumer anxiety. As a result, we found that even consumers who estimate risk as small become more anxious, while consumers who estimate risk as large become more anxious when they are more confident in their assessment. This result indicates that in risk communication, an approach to risk assessment and an approach to confidence in that assessment is necessary.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

消費者は、しばしば食品添加物や農薬、食品照射など食の安全性リスクを実際よりも過大に認知し、いわゆる風評被害を引き起こしている。一方で、ソラニンなどの自然毒やサプリメントの過剰摂取、肥満などに対するリスクを過小に評価し、健康被害の原因となっている。このようにリスク認知にバイアスがあると、消費者はリスクに対して最適な行動をとれず、市場の失敗が起こる。したがってリスクコミュニケーションなど追加的な情報の付与により、消費者のリスク認知のバイアス緩和が求められている。本研究課題の成果は、心理的・認知的要因が消費者の認知形成に与える影響を明らかにし、リスクコミュニケーションの効率化に寄与すると考えられる。

Report

(5 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2021 2019

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (1 results)

  • [Journal Article] High school students’ attitudes toward local agricultural products2021

    • Author(s)
      石田 貴士、藤井 光、松井 諒介
    • Journal Title

      食と緑の科学 = HortResearch

      Volume: 76 Issue: 1 Pages: 1-7

    • DOI

      10.20776/S18808824-76-P1

    • NAID

      120007159405

    • URL

      https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/900119765/

    • Year and Date
      2021-09-27
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Risk Communication under Conflicting Information: The Role of Confidence in Subjective Risk Assessment2021

    • Author(s)
      Ishida Takashi、Maruyama Atsushi、Kurihara Shinichi
    • Journal Title

      Journal of Food Research

      Volume: 11 Issue: 1 Pages: 1-9

    • DOI

      10.5539/jfr.v11n1p1

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 思考・認知パターンおよび統計リテラシーが食 品の安全性に関する不安形成に与える影響2019

    • Author(s)
      門澤真希 , 石田貴士 , 丸山敦史
    • Organizer
      フードシステム学会2019年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2023-01-30  

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