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Comprehensive analysis of fruit taste and aroma regulator genes using fig genetic resources and its expansion to the science of taste

Research Project

Project/Area Number 19H02952
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 39030:Horticultural science-related
Research InstitutionFukuoka Agricultural and Forestry Research Center

Principal Investigator

IKEGAMI HIDETOSHI  福岡県農林業総合試験場, 豊前分場, 研究員 (40502414)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 田代 康介  九州大学, 農学研究院, 准教授 (00192170)
佐藤 大  公益財団法人かずさDNA研究所, ゲノム事業推進部, 特任研究員 (30454052)
白澤 健太  公益財団法人かずさDNA研究所, 先端研究開発部, 主任研究員 (60527026)
矢部 志央理  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 作物研究部門, 主任研究員 (60767771)
林 武司  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 次世代作物開発研究センター, ユニット長 (70370674)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥17,290,000 (Direct Cost: ¥13,300,000、Indirect Cost: ¥3,990,000)
Fiscal Year 2021: ¥5,200,000 (Direct Cost: ¥4,000,000、Indirect Cost: ¥1,200,000)
Fiscal Year 2020: ¥5,720,000 (Direct Cost: ¥4,400,000、Indirect Cost: ¥1,320,000)
Fiscal Year 2019: ¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Keywords果実 / 味 / 香り / おいしさ / 食味科学 / 統合オミクス / 糖・有機酸 / GWAS / TWAS / eGWAS / ネットワーク解析 / 高精度ゲノム / 味・香り / メタボロミクス / 食味関連遺伝子 / トランスオミクス / 発現遺伝子 / 糖 / 有機酸 / 香気成分 / 味覚 / 果実重 / 果皮色 / オミクス解析 / ゲノムシークエンス / SNPs / RNA-seq / GC-MS / 味覚センサー / 食味(おいしさ) / ゲノム情報 / オーミクス / 相関ネットワーク
Outline of Research at the Start

食品の総合評価である「食味」や「おいしさ」の向上の実現は、人類の健康および幸福に寄与する重要要素である。作物における「おいしさ」の自由かつ効率的な実現においては、多様な味、匂い、テクスチャーが作物によって調整されるメカニズムの理解が不可欠であるが、その全体像は十分に理解されていない。本研究では、多様な食味特徴を持つイチジクを対象に「味」と「匂い」に関する総合的な解析を行う。ゲノム、トランスクリプトーム、メタボローム(匂い)、フェノーム(味)の情報を垂直統合的に収集し、味及び匂い成分制御に関与する遺伝子の網羅的な探索と、統合オミクス解析に基づく味と匂いを制御システムの全体構造の理解を進める。

Outline of Final Research Achievements

The aim of this study is to elucidate the overall molecular regulatory basis for controlling fruit flavor and deliciousness. We collected omics information on "taste" and "aroma" of fig fruits, which have diverse eating characteristics, and conducted genetic analysis and cross-sectional omics analysis using the omics information. Finally, we were able to construct an information infrastructure that can estimate the relationship between taste-related components (elements) and genetic factors by integrating the analysis and evaluation results of each omics layer starting from the genomic information. This information infrastructure will be useful for controlling quality and taste traits of fig fruits and for fig breeding, as well as for advancing our understanding of the quality and taste control mechanisms common to fruit species.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

米国等では消費者の満足度や評価を製品(農産物)開発にフィードバックさせる循環サイクルを想定する消費者発信型育種システムの概念が知られているが、本システムの運用では「味」「香り」等の食味を構成する要素の制御系の理解が鍵となる。本研究は多様な食味特徴を有するイチジク果実を対象に「味」と「香り」に関する各種オミクス情報を参照して食味の総合的な解明を試みると同時に、ヒトの化学感覚の全般を考慮した高度な食味デザイン育種の可能性を提示するものであり、イチジク果実あるいは果実類の食味制御に関わる包括的な情報体系としての価値は大きいと考えられる。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Annual Research Report
  • 2019 Annual Research Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 1 results) Book (3 results)

  • [Journal Article] Analysis of the Segregation Distortion of FcRAN1 Genotypes Based on Whole-Genome Resequencing of Fig (Ficus carica L.) Breeding Parents2021

    • Author(s)
      Ikegami Hidetoshi, Shirasawa Kenta, Yakushiji Hiroshi, Yabe Shiori, Sato Masaru, Hayashi Takeshi, Tashiro Kosuke, Nogata Hitoshi
    • Journal Title

      Frontiers in Plant Science

      Volume: 12

    • DOI

      10.3389/fpls.2021.647599

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] イチジク属ゲノム解析の現状2022

    • Author(s)
      白澤健太
    • Organizer
      令和4年度園芸学会春季大会イチジク研究小集会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 高解像全ゲノム関連解析によるイチジク果皮色形質原因遺伝子候補の同定2021

    • Author(s)
      池上秀利・矢部志央理 ・林武司・白澤健太・吉川郁恵・石橋美咲・白武勝裕・佐藤大・田代康介・野方仁
    • Organizer
      令和3年度園芸学会秋季大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] イチジクFcRAN1座アレルにおける分離比歪みの観察とその遺伝的要因の解析2020

    • Author(s)
      池上秀利, 白澤健太, 薬師寺博, 矢部志央理, 佐藤大, 林武司, 田代康介, 野方仁
    • Organizer
      日本育種学会第138回講演会(令和2年度秋季大会)
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] Development and Application of FcRAN1-Based SNP Marker for Fig Sex Identification2019

    • Author(s)
      Hidetoshi Ikegami, Kenta Shirasawa, Hiroshi Yakushiji, Shuichi Himeno, Hitoshi Nogata
    • Organizer
      PAG ASIA 2019
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Genome sequence analysis on Ficus carica and F. erecta for the Ceratocystis canker resistance breeding programs in fig2019

    • Author(s)
      Kenta Shirasawa, Hiroshi Yakushiji, Hidetoshi Ikegami, Takeshige Morita, Shota Jikumaru, Atsushi Toyoda, Hideki Hirakawa, Sachiko Isobe
    • Organizer
      VI International Symposium on Fig
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Gas chromatography-mass spectrometry analysis of volatiles of two Japanese cultivars of fig for flavor breeding2019

    • Author(s)
      Hidetoshi Ikegami, Hideyuki Suzuki, Masaru Sato, Kenta Shirasawa, Shuichi Himeno, Hitoshi Nogata
    • Organizer
      VI International Symposium on Fig
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] イチジクのゲノミック予測に基づくF1分離予測2019

    • Author(s)
      矢部志央理, 白澤健太, 池上秀利, 姫野修一, 野方仁, 田代康介, 林武司
    • Organizer
      日本育種学会 第136回講演会(令和元年度秋季大会)
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Book] The fig: botany, production and uses (chapter 4: Biodiversity, Germplasm Resources and Breeding Methods)2022

    • Author(s)
      Ikegami, H. Hormaza, J. I. Balas, F. C. Serradilla, M. J. Lopez-Corrales, M.
    • Total Pages
      20
    • Publisher
      CABI
    • ISBN
      9781789242898
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] The fig: botany, production and uses (chapter 8: Orchard establishment and management)2022

    • Author(s)
      M. Jafari, M. Lopez-Corrales, A.J. Galan, A.I. Galvan, A. Hosomi, H. Nogata, H. Ikegami, F. Balas, M.J. Serradilla, C.A. Garza-Alonso, A. Yavari, L. Ferguson and A. Sarkhosh
    • Total Pages
      47
    • Publisher
      CABI
    • ISBN
      9781789242898
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] Advances in Fig Research and Sustainable Production (chapter 20: Fig Genetics, Genomics, and Transcriptomics)2022

    • Author(s)
      Ikegami, H., Shirasawa, K.
    • Total Pages
      21
    • Publisher
      CABI
    • ISBN
      9781789242485
    • Related Report
      2021 Annual Research Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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