Project/Area Number |
19K01788
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 07070:Economic history-related
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Research Institution | Toyo University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
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Keywords | 小麦 / 小麦粉 / 食糧 / 輸入 / 商社 / 製粉業 / 1920年代~1930年代 / 戦争 / 食糧問題 / 貿易 / 戦間期 / 戦時期 |
Outline of Research at the Start |
戦前日本では、1900年頃から米消費の拡大を国内米作が充足できなくなり、1910年代末には米不足が深刻化した。このため、東南アジアや旧植民地から米輸移入が増加する一方で、小麦や小麦粉の輸入も急増した。国際商品である小麦は北米・豪州などの大産地が世界に複数存在し、1920年代には東アジアに大量に輸出されるようになり、新たな国際的な流れが形成された。 本研究は、1920年代末の日本の小麦輸入が、国内生産量に迫る規模に達していたことを踏まえ、中国など東アジア地域の動向にも留意しながら、戦間期の日本・東アジアにおける小麦・小麦粉流通の変容を解明するものである。
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Outline of Final Research Achievements |
Japan's wheat consumption surged in the 1920s due to a serious shortage of rice after the rice riots. A large amount of wheat from North America and Australia flowed in, led by Japanese trading companies. The flour milling industry developed in Japan, and through the 1930s, a large amount of Japanese flour was exported to China and Manchuria. On the other hand, the increase in wheat production was successful as a countermeasure against the Depression, and Japan became a wheat-producing country in East Asia. Overall, self-sufficiency was still not achieved, and the imports were essential. The imports became important during the war, as the supply of Japanese flour expanded to the continent. However, with the outbreak of the Pacific War, wheat imports were halted, and the food supply and demand entered a new phase. In the 1920s, there was an increase in imports in response to increased demand, but during the war, the imports stopped, and the essential sources of supply were cut off.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は1920年代の小麦輸入の増加、および小麦需要の拡大と多様化について、生産・流通のほか消費をも視野に入れた近年の研究動向を踏まえ、輸入増加を食生活の変化を含めて検討した。 小麦輸入の増加が世界市場の変貌を背景に、日系商社により北米・豪州の過剰小麦が貿易取引され実現したことを示し、特に日系商社の一次資料を活用して国際商品小麦の貿易取引を具体的に解明した。 1920年代に本格化し、30年代半ばまで円滑に展開した小麦輸入は、30年代末に、戦時の統制、輸送の制約、戦争の長期化・拡大により停止するに至る。国際政治、とりわけ戦争が、円滑な食糧貿易を攪乱し途絶させる歴史的な過程を具体的に提示した。
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