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Characterization of "katasa" using texture descriptors and analysis of food preferences

Research Project

Project/Area Number 19K02310
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

Hayakawa Fumiyo  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, グループ長補佐 (00282905)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2019: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Keywordsテクスチャー / 官能評価 / 食物 / かたさ / やわらかさ / 感覚表現 / 食品 / 用語体系 / 消費者調査 / 文献調査 / 嗜好
Outline of Research at the Start

「かたさ」「やわらかさ」は、さまざまな食品において食感評価の主要な観点であるが、多義的で複合的であるため、その整理が必要である。本研究では、「かたさ」「やわらかさ」という漠然とした概念を、関連する食感表現を収集し、分類することで、明確にすることを目的とする。さらに、感覚表現の語彙は、その言葉を使う人の生活や価値観が反映されるので、「かたさ・やわらかさ」の語彙を構成する用語の認知度やイメージを明らかにし、日本人の食感嗜好の現状と変容等の解析も試みる。

Outline of Final Research Achievements

“katasa” is one of the most important texture in Japanese diet. However, due to its multidimensionality and complexity, it is often dealt ambiguously without definition, even in research and product development. In this study, “katasa” is characterized by analyzing the many texture terms used to describe “katasa".
Among 445 Japanese texture terms, 191 terms were selected as descriptive terms for "katasa". In order to understand the characteristics of this " katasa" vocabulary, multidimensional scaling and cluster analysis were applied to similarity data among the 191 terms. As a result, the 191 "katasa" descriptive terms were classified into four superordinate clusters and 24 subordinate clusters, and the interpretation of each cluster indicated the components of "katasa texture".

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究により得られたデータは、食べ物を表現したり、表現したりする際に頻繁に使われる「かたさ」の理解につながる有用な情報を提供すると考えられる。また、種々の食品の官能評価の用語選定の際の参照資料となる。さらに、本研究の成果は、テクスチャー評価の高度化、食育、食文化継承などに資することが期待できる。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2022 2021 2020

All Journal Article (2 results) Presentation (3 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] 「軽い」2020

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      冷凍食品情報

      Volume: 48(2) Pages: 13-13

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] 「重い」2020

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      冷凍食品情報

      Volume: 48(3) Pages: 15-15

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 食物の「かたさ」に関連するテクスチャー用語の体系化2021

    • Author(s)
      早川文代、風見由香利、中野優子、井奥加奈
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 言葉で表される食の感性 テクスチャーの言葉を中心に2020

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      食の文化フォーラム
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 官能評価で測る食品のテクスチャーと味・香り2020

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      日本味と匂学会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] フォーラム人間の食『食の現代社会論』伏木亨編2022

    • Author(s)
      早川文代
    • Total Pages
      442
    • Publisher
      農文協
    • ISBN
      9784540201097
    • Related Report
      2022 Annual Research Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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