A Study on School Lunch Menu Preparation by Diet and Nutrition Teachers and the Development of Nutrition Education during School Lunch Time Using School Lunch as Teaching Material
Project/Area Number |
19K02341
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Kanagawa Institute of Technology |
Principal Investigator |
AIBA NAOMI 神奈川工科大学, 健康医療科学部, 教授 (50199220)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
金田 雅代 女子栄養大学, 付置研究所, 客員教授 (30413066)
榊 順子 鹿児島純心女子短期大学, その他部局等, 教授 (50806586)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 栄養教諭 / 学校給食 / 食育 / 連携 / 食教育 |
Outline of Research at the Start |
本研究は、過去10年間の献立研究をより詳細に進め、改定された学校給食摂取基準の食塩など栄養素量の新基準に対応した学校給食の献立作成の方向性を明らかにし、児童生徒の健康的な食習慣の確立を目指した学校給食を活用した給食時間の食育授業の展開法や、家庭にも波及効果を及ぼすことのできる食育展開法の構築を目指す。また、これまで申請者らが実施してきた栄養教諭や教諭を対象とした食育についてのアンケート調査を解析し、効果的な食育展開のために必須である学校内で連携の在り方や家庭へのアプローチの在り方について検討する。
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Outline of Final Research Achievements |
This study demonstrated effective salt reduction methods from the perspective of the cooking equipment used and for each menu type in preparing school lunch menus in compliance with the new standards for the salt equivalent in the School Meal Intake Standards. To further promote the use of local products, it was shown that the development of primary processed food ingredients using local products is effective. As a development of nutrition education during lunchtime utilizing school lunch to establish healthy eating habits among children and students, the effectiveness of continuous instruction on "chewing and eating well" during lunchtime was clarified. For diet and nutrition teachers to promote nutrition education in cooperation with other teachers and staff, it was shown that diet and nutrition teachers need to understand the target audience and take specific actions.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は、給食献立内容の質を高め、学校給食を生きた教材として活用するための手法開発の研究である。特に現在求められている減塩献立の作成の際のポイントを明確にすることによって、学校給食現場ですぐ活用できる情報を獲得できた。また、給食時における食に関する指導方法の確立に向けて、児童・生徒の問題となっている咀嚼に関する課題に対して、給食を活用した継続的な指導の効果と課題を提示することができた。 このように、新たな減塩基準に沿った給食提供に向けた献立作成への方向性を提示し、学校教育における食育の展開法について示せたことは、学術的及び社会的意義が大きい成果と考え。
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Report
(5 results)
Research Products
(56 results)
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[Journal Article] 栄養教諭と学校栄養職員の食育への関わり方と食育指導計画策定の現状2021
Author(s)
丹有希乃, 新妻裕実, 服部恵未子, 酒井良枝, 小泉弘子, 近内千由里, 斎藤明美, 志賀敦子, 横田みえ子, 井間眞理子, 川本輝子, 金田雅代, 饗場直美
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Journal Title
栄養教諭食育研究会誌
Volume: 5
Pages: 17-20
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[Journal Article] 給食の時間に行う噛むことの指導による指導者(学級担任)自身の意識と行動の変容2021
Author(s)
中西智美, 土元麻未, 今熊香菜, 吉田三千代, 鎌田理恵, 宮崎律子, 北田京香, 小野真優子, 児玉むつみ, 中馬和代, 榊順子, 金田雅代, 饗場直美
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Journal Title
栄養教諭食育研究会誌
Volume: 5
Pages: 69-78
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[Journal Article] 小・中学校教職員の食育への意識と食に関する指導の現状2020
Author(s)
新妻祐美, 服部恵未子, 酒井良枝, 小泉弘子, 近内千由里, 斎藤明美, 志賀敦子, 丹有希乃, 横田みえ子, 本田優子, 遠藤幸子, 井間眞理子, 川本輝子, 金田雅代, 饗場直美
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Journal Title
栄養教諭食育研究会誌
Volume: 4
Pages: 4-14
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[Journal Article] 栄養教諭が教職員と連携し食育を推進するための学校への関わり方2020
Author(s)
川原昌士, 藤田浩子, 斎藤七絵, 臼田典子, 鈴木晃子, 日比野友記, 伊藤裕子, 松原恵子, 遠山致得子, 金田雅代, 饗場直美
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Journal Title
栄養教諭食育研究会誌
Volume: 4
Pages: 25-36
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[Journal Article] 学校給食における献立内容や調理形態から見た食塩相当量について2020
Author(s)
南井里美, 廣田美佐子, 松村陽子, 中山隆子, 日高佐緒里, 林美帆子, 猪田志奈, 辰巳唯, 廣田愛奈, 金田雅代, 饗場直美
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Journal Title
栄養教諭食育研究会誌
Volume: 4
Pages: 37-42
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[Journal Article] 主食の残食率から考えられる塩分減少の方法2020
Author(s)
阿壽賀由紀, 武田香織, 三上真由美, 時光奈苗, 井上博子, 明見伸子, 堀恵美子, 堀田佐知子, 川本佳奈美, 西尾佳代子,金田雅代, 饗場直美
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Journal Title
栄養教諭食育研究会誌
Volume: 4
Pages: 49-53
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[Journal Article] 小・中学校の教職員の食育に関する意識の比較2020
Author(s)
薮内咲希, 赤松美雪, 安岡あゆみ, 宮武千津子, 大平美佳, 大西卓子, 辻村方弘, 藤本麻由, 村井栄子, 金田雅代, 饗場直美
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Journal Title
栄養教諭食育研究会誌
Volume: 4
Pages: 53-58
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[Journal Article] 小学生における噛むことに関する給食指導の効果2020
Author(s)
今熊香奈, 吉田三千代, 児玉むつみ, 鎌田理恵, 宮﨑律子, 永山恵, 土元麻未, 中西智美, 大堤香織理, 池田良子, 中馬和代, 榊順子, 金田雅代, 饗場直美
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Journal Title
栄養教諭食育研究会誌
Volume: 4
Pages: 59-66
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[Presentation] 栄養教諭が行う児童生徒を対象とした野菜摂取に関する指導の効果2022
Author(s)
臼田 典子, 山下 由美子, 藤田 浩子, 川原 昌士, 齋藤 七絵, 森田 裕代, 永田 桂子, 松原 恵子, 伊藤 裕子, 遠山 致得子, 金田 雅代, 饗場 直美
Organizer
第69回日本栄養改善学会学術総会
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[Presentation] 新しい生活様式の中で噛むことに関する給食時の食に関する指導についての学級担任の意識と指 導の実態2021
Author(s)
鎌田理恵, 土元麻未, 今熊香菜, 中西智美, 宮崎律子, 吉田三千代, 大堤香緒理, 北田京香, 小野真優子, 児玉むつみ, 榊順子, 中馬和代, 金田雅代, 饗場直美
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第68回日本栄養改善学会
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[Presentation] 栄養教諭と学校栄養職員の食育への関わり方と食育指導計画策定の現状2020
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新妻 祐美, 丹 有希乃, 服部 恵未, 酒井 良枝, 小泉 弘子, 近内 千由, 齋藤 明美, 志賀 敦子, 横田 みえ子, 本田 優, 遠藤 幸, 井間 眞理, 川本 輝, 金田 雅代, 饗場直美
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第67回日本栄養改善学会学術総会
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[Presentation] 児童の食生活の変容に向けた学校における食育の取組の効果を探る2020
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三上 真由美, 武田 香織, 時光 奈苗, 阿壽賀 由紀, 井上 博子, 明見 伸子, 堀 恵美子, 川本 佳奈美, 岡本 淳子, 西尾 佳代子, 金田 雅代, 饗場 直美
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第67回日本栄養改善学会学術総会
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[Presentation] 給食の時間に行う噛むことの指導による学級担任の意識と行動の変容2020
Author(s)
中西智美, 土元麻未, 吉田三千代, 今熊香菜, 宮崎律子, 児玉むつみ, 鎌田理恵, 大堤香緒里, 永山恵, 池田良子, 中馬和代, 榊順子, 金田雅代, 饗場直美
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第67回日本栄養改善学会学術総会
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[Book] 栄養教諭論2019
Author(s)
金田雅代編著
Total Pages
214
Publisher
建帛社
ISBN
9784767921167
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