Exploration and evaluation of anti-stress effects of food materials on the intestinal environment
Project/Area Number |
19K02357
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Saga University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
松原 主典 広島大学, 人間社会科学研究科(教), 教授 (90254565)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | ストレス / 腸機能 / 脳機能 / ローズマリー / マウス / 腸内環境 / 熱水抽出物 / 食品素材 |
Outline of Research at the Start |
過度のストレスは精神疾患のみならず、腸の機能障害を引き起こし、がんといった疾患の進行にも関わる。一方、腸と脳機能が互いに影響し合う「脳腸相関」が明らかになっており、ストレスによる腸内環境の悪化を抑制・軽減することは、腸機能の健全性維持だけでなく、脳機能、さらには全身の健康維持や疾病予防につながる可能性がある。そこで、本研究では、ストレスによる腸内環境の悪化を軽減する食品素材を見出し、それらがストレス時における脳機能に与える影響を、マウスを用いて検討する。最終的には、ストレスによる腸内環境の悪化を食品素材により軽減することが、脳機能保護さらには全身の健康維持に有効であるかを明らかにする。
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, we analyzed food materials for their anti-stress effects on the intestinal environment and explored their effects on brain function. We found that rosemary(Rosmarinus officinalis L.) intake prevented weight loss during the early stages of stress and affected intestinal environmental factors in restrained mice. Rosemary intake was found to decrease the immobility time in the forced-swimming test and activation of microglia in the brain. These results suggest that rosemary might serve as an anti-stress food material, with beneficial effects on both intestinal and brain functions.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年、腸と脳機能が互いに影響し合う「脳腸相関」の関係性が明らかになっており、腸機能を維持することは、脳機能の健全化に寄与し、さらには全身の健康にも有効な可能性がある。本研究では、食品素材のストレス軽減効果を腸という一つの器官に限定せずに、脳腸相関に注目し脳機能への効果も検証したことに学術的意義がある。また、ストレス社会といわれる現代において、ストレスへの対処を日々の食事からも考える必要がある。本研究により、ローズマリーをストレス軽減効果を示す食品素材として見出した点に社会的意義がある。
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Report
(5 results)
Research Products
(6 results)