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An approach for immuno tolerance induction for prawn allergy using chemically modified allergenic protein

Research Project

Project/Area Number 19K02375
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionMiyagi University

Principal Investigator

Komoda Toshikazu  宮城大学, 食産業学群, 教授 (50404843)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords甲殻類アレルギー / 免疫寛容 / メイラード反応 / トロポミオシン / ガラクトマンナン / エビアレルギー / 多糖類 / 低アレルゲン化 / 免疫寛容誘導 / 化学修飾 / ヘルパーT細胞 / アレルギー / エビ / 甲殻類
Outline of Research at the Start

本研究では、これまでの当グループの研究成果により得られた低アレルゲン化エビ食材作成技術の展開として、以下の取り組みを行う。
①マウス長期間摂取による免疫耐性獲得とエビアレルギー体質の改善試験。
②酵素を用いた新たな化学修飾法の開発とエビ・カニ以外の食材への展開。
③医療現場におけるヒト試料を使った応用展開。
本申請においては、これまでに蓄積してきた方法の具体的な利用の検討、手法のブラッシュアップおよびヒトを用いた現場レベルへの応用を目的としている。

Outline of Final Research Achievements

The allergenic protein (tropomyosin) derived from shrimp was combined with sugars and evaluated to see if long-term ingestion of the protein by allergic mice would induce desensitization and allow them to escape from their allergic state. The results showed that long-term administration under appropriate conditions could desensitize the mice and improve their allergic condition, but long-term administration under inappropriate conditions could make the allergic condition more severe and cause anaphylactic shock. In this study, mice in the 4-week in appropriate condition showed signs of improvement in their allergic constitution, but after 8 weeks of forced feeding by sonde feeding, anaphylaxis developed, and the allergic state was enhanced.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食物アレルギーは、社会的に大きな問題となっている。その中でも、エビ・カニ等の甲殻類については、成人の15-20%程度がアレルギーに罹患しているという報告がある。食物アレルギーに関しては、減感作療法による体質改善法が有効である可能性があり、本研究では低アレルゲン化エビタンパク質を使って、マウスレベルでの評価を行った。この結果、条件によっては効果のある可能性は示されたが、不適切な条件ではより深刻な状況になることも明らかになり、実際に応用する際には、厳格な管理が求められることがわかった。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (6 results) Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] 食物アレルゲンの化学修飾2021

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 41 Pages: 82-87

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] 食品化学から見た食物アレルギー2021

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 41 Pages: 72-77

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] 化学修飾によるアレルゲン性低減化の可能性2020

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40(6) Pages: 69-74

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] 食品側から見た食物アレルギー2020

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40(14) Pages: 82-87

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] 甲殻類アレルギー, 食品化学の立場から2019

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39 Pages: 60-65

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] 甲殻類アレルギーに対する食品化学からのアプローチ2019

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39 Pages: 76-81

    • NAID

      40021814860

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] オリーブ成分による牡蠣アレルゲンタンパク質の重合化とモデルマウスによるアレルゲン性評価2022

    • Author(s)
      菰田 俊一、折本 未奈、赤澤 隆志
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Evaluation of an immuno tolerance introducing activity against prawn allergy using long term allergen-polysaccharide conjugate intake in mouse study.2021

    • Author(s)
      Toshikazu KOMODA and Mina ORIMOTO
    • Organizer
      The 2021 International Chemical Congress of Pacific Basin Societies, Pacifichem 2021 Congress
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] オリーブ抽出物によるカキアレルゲンタンパク質の低アレルゲン化2020

    • Author(s)
      菰田 俊一、山口 春菜、赤澤隆志
    • Organizer
      日本農芸化学会
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  • [Presentation] 糖修飾エビアレルゲンタンパク質のモデルマウスによるアレルゲン性評価2019

    • Author(s)
      山口 春菜、目黒 帆乃佳、菰田 俊一
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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