• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Gene regulatory mechanisms involved in the quality of the white koji

Research Project

Project/Area Number 19K05773
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38020:Applied microbiology-related
Research InstitutionKagoshima University

Principal Investigator

FUTAGAMI Taiki  鹿児島大学, 農水産獣医学域農学系, 准教授 (60512027)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 玉置 尚徳  鹿児島大学, 農水産獣医学域農学系, 教授 (20212045)
後藤 正利  佐賀大学, 農学部, 教授 (90274521)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords白麹菌 / クエン酸 / メチルトランスフェラーゼ / LaeA / クエン酸排出輸送体 / CexA / 転写制御 / エピジェネティクス / 固体培養 / 仕舞仕事 / デンプン分解酵素 / ヒストン脱アセチル化酵素 / サーチュイン / NAD+ / NrdA / Nrd1 / Seb1 / RNA結合タンパク質 / 二次代謝 / 転写終結 / α-アミラーゼ / 推定メチルトランスフェラーゼ / クエン酸輸送体 / アミラーゼ
Outline of Research at the Start

白麹菌は、焼酎の製造に用いられる麹菌である。米や大麦などの原料に含まれるデンプンを分解する糖質加水分解酵素を供給することに加えて、クエン酸を多量に生産する性質をあわせもつ。伝統的な焼酎用の麹造りでは、前半は温度を上げることで高アミラーゼ活性を引き出し、後半は温度を下げることでクエン酸生産を促す。しかし、この麹の品質を左右する温度管理が、どのような機構で麹菌の物質生産を制御しているのかについては解明されていない。本課題では、麹における物質生産の制御機構を解明するために実施する。

Outline of Final Research Achievements

The white koji fungus, Aspergillus luchuensis mut. kawachii, is able to secrete a large amount of citric acid. In this study, we revealed that the expression level of citrate exporter CexA is significantly important for the citric acid productivity among koji fungi. We also revealed that the gene expression of cexA is epigenetically regulated by the putative methyltransferase LaeA.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

白麹菌が分泌生産するクエン酸は、焼酎製造において雑菌の増殖を防ぐ重要な役割がある。また、白麹菌と近縁のAspergillus nigerはクエン酸の工業生産に利用されている。本研究で解析した白麹菌のクエン酸排出輸送体CexAと推定メチルトランスフェラーゼLaeAに関する知見は、糸状菌によるクエン酸高生産機構の理解を深め、発酵プロセスの最適化および微生物育種に役立つと考えられる。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (41 results)

All 2022 2021 2020 2019 Other

All Journal Article (8 results) (of which Peer Reviewed: 8 results,  Open Access: 5 results) Presentation (23 results) (of which Invited: 4 results) Book (8 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] Chromosome-level genome sequence data and analysis of the white koji fungus, Aspergillus luchuensis mut. kawachii IFO 43082022

    • Author(s)
      Mori Kazuki、Kadooka Chihiro、Oda Ken、Okutsu Kayu、Yoshizaki Yumiko、Takamine Kazunori、Tashiro Kosuke、Goto Masatoshi、Tamaki Hisanori、Futagami Taiki
    • Journal Title

      Data in Brief

      Volume: 41 Pages: 107888-107888

    • DOI

      10.1016/j.dib.2022.107888

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] The white koji fungus <i>Aspergillus luchuensis</i> mut. <i>kawachii</i>2022

    • Author(s)
      Futagami Taiki
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 86 Issue: 5 Pages: 574-584

    • DOI

      10.1093/bbb/zbac033

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Insights regarding sirtuin-dependent gene regulation during white koji production2022

    • Author(s)
      Futagami Taiki、Goto Masatoshi
    • Journal Title

      Communicative &amp; Integrative Biology

      Volume: 15 Issue: 1 Pages: 92-95

    • DOI

      10.1080/19420889.2022.2051844

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Chromosome-Level Genome Sequence of the Black Koji Fungus Aspergillus luchuensis RIB26012021

    • Author(s)
      Mori Kazuki、Kadooka Chihiro、Nishitani Atsushi、Okutsu Kayu、Yoshizaki Yumiko、Takamine Kazunori、Tashiro Kosuke、Goto Masatoshi、Tamaki Hisanori、Futagami Taiki
    • Journal Title

      Microbiology Resource Announcements

      Volume: 10 Issue: 29

    • DOI

      10.1128/mra.00384-21

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Citrate exporter enhances both extracellular and intracellular citric acid accumulation in the koji fungi Aspergillus luchuensis mut. kawachii and Aspergillus oryzae2021

    • Author(s)
      Nakamura E, Kadooka C, Okutsu K, Yoshizaki Y, Takamine K, Goto M, Tamaki H, Futagami T
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: 131 Issue: 1 Pages: 68-76

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2020.09.002

    • NAID

      40022457722

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] A CRISPR/Cas9-mediated gene knockout system in Aspergillus luchuensis mut. kawachii2020

    • Author(s)
      Kadooka C, Yamaguchi M, Okutsu K, Yoshizaki Y, Takamine K, Katayama T, Maruyama JI, Tamaki H, Futagami T
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 84 Pages: 2179-2183

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] LaeA Controls Citric Acid Production through Regulation of the Citrate Exporter-Encoding cexA Gene in Aspergillus luchuensis mut. kawachii2020

    • Author(s)
      Chihiro Kadooka, Eri Nakamura Kazuki Mori, Kayu Okutsu, Yumiko Yoshizaki, Kazunori Takamine, Masatoshi Goto, Hisanori Tamaki, Taiki Futagami
    • Journal Title

      Applied and Environmental Microbiology

      Volume: 86 Issue: 5

    • DOI

      10.1128/aem.01950-19

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Sirtuin SirD is involved in α-amylase activity and citric acid production in Aspergillus luchuensis mut. kawachii during a solid-state fermentation process2020

    • Author(s)
      Miyamoto A, Kadooka C, Mori K, Tagawa Y, Okutsu K, Yoshizaki Y, Takamine K, Goto M, Tamaki H, Futagami T
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: 129 Issue: 4 Pages: 454-466

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2019.11.004

    • NAID

      40022216107

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 白麹菌のクエン酸高生産機構に関する研究2021

    • Author(s)
      二神 泰基
    • Organizer
      第41回糸状菌遺伝子研究会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 白麹菌のクエン酸高生産機構に関する研究2021

    • Author(s)
      二神 泰基
    • Organizer
      日本農芸化学会西日本支部例会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 白麹菌におけるMAPキナーゼを介したクエン酸生産制御機構の解析2021

    • Author(s)
      林 那波、池田 萌、門岡 千尋、奥津 果優、吉﨑 由美子、髙峯 和則、後藤 正利、玉置 尚徳、二神 泰基
    • Organizer
      第73回日本生物工学会大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 白麹菌Aspergillus luchuensis mut. kawachiiにおけるα-アミラーゼAmyBの機能解析2021

    • Author(s)
      井上 太雅、山口 正晃、門岡 千尋、奥津 果優、吉﨑 由美子、髙峯 和則、後藤 正利、玉置 尚徳、二神 泰基
    • Organizer
      日本醸造学会大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 白麹菌Aspergillus kawachiiにおけるα-アミラーゼAmyBの機能解析2021

    • Author(s)
      井上 太雅、山口 正晃、門岡 千尋、奥津 果優、吉﨑 由美子、髙峯 和則、後藤 正利、玉置 尚徳、二神 泰基
    • Organizer
      日本農芸化学会西日本・中四国・関西支部合同大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 白麹菌のクエン酸高生産機構に関する研究2021

    • Author(s)
      二神泰基
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌のクエン酸高分泌生産に関わるトランスポーターの解析2021

    • Author(s)
      二神泰基、門岡千尋、後藤正利、玉置尚徳
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌におけるα-アミラーゼAmyBの機能解析2021

    • Author(s)
      山口正晃、門岡千尋、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌におけるMAPキナーゼを介したクエン酸生産制御機構の解析2021

    • Author(s)
      池田萌、門岡千尋、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 麹菌のクエン酸生産能力の鍵をにぎる排出輸送体2020

    • Author(s)
      二神泰基
    • Organizer
      日本農芸化学会北海道支部/日本栄養・食糧学会北海道支部合同学術講演会プログラム
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 白麹菌における CRISPR/Cas9 システムによるゲノム編集2020

    • Author(s)
      山口正晃、門岡千尋、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、片山琢也、丸山潤一、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      2020年度日本フードファクター学会・日本農芸化学会西日本支部合同大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌における MAP キナーゼを介したクエン酸生産制御機構の解析2020

    • Author(s)
      池田萌、門岡千尋、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      2020年度日本フードファクター学会・日本農芸化学会西日本支部合同大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌のCRISPR/Cas9によるゲノム編集2020

    • Author(s)
      山口正晃、門岡千尋、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、片山琢也、丸山潤一、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      令和2年度日本醸造学会大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌におけるサーチュインSirDの解析2020

    • Author(s)
      池田萌、森一樹、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      令和2年度日本醸造学会大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹の品質を制御するストレス応答機構2020

    • Author(s)
      二神泰基
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度福岡大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌における推定メチルトランスフェラーゼLaeAによるクエン酸生産制御機構の解析2019

    • Author(s)
      門岡千尋、中村恵理、池田萌、森一樹、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      日本生物工学会第26回九州支部長崎大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌の細胞質膜局在推定クエン酸輸送体CexAの機能と発現制御機構2019

    • Author(s)
      二神泰基
    • Organizer
      第11回トランスポーター研究会九州部会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌におけるLaeAによるクエン酸生産制御機構の解析2019

    • Author(s)
      二神泰基、門岡千尋、中村恵理、森一樹、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳
    • Organizer
      第19回糸状菌分子生物学コンファレンス
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌における推定メチルトランスフェラーゼLaeAによるクエン酸生産制御機構の解析2019

    • Author(s)
      門岡千尋、中村恵理、池田萌、森一樹、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      第11回日本醸造学会若手シンポジウム
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌における推定メチルトランスフェラーゼLaeAによるクエン酸生産制御機構の解析2019

    • Author(s)
      門岡千尋、中村恵理、池田萌、森一樹、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      平成31年度日本醸造学会大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 焼酎麹菌のクエン酸高生産機構2019

    • Author(s)
      二神泰基
    • Organizer
      令和元年度清酒酵母・麹研究会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 白麹菌Aspergillus kawachiiにおけるα-アミラーゼAmyBの機能解析2019

    • Author(s)
      山口正晃、門岡千尋、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基.
    • Organizer
      第71回日本生物工学会大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 白麹菌においてLaeAはクエン酸排出輸送体遺伝子の発現を制御する2019

    • Author(s)
      門岡千尋、中村恵理、池田萌、森一樹、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      第43回蛋白質と酵素の構造と機能に関する九州シンポジウム
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] 科学と工業2022

    • Author(s)
      二神 泰基、後藤 正利
    • Total Pages
      9
    • Publisher
      大阪工研協会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] 日本醸造協会誌2021

    • Author(s)
      二神 泰基、門岡 千尋、後藤 正利、玉置 尚徳
    • Total Pages
      9
    • Publisher
      日本醸造協会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] 化学と生物2021

    • Author(s)
      二神 泰基、門岡 千尋、後藤 正利、玉置 尚徳
    • Total Pages
      6
    • Publisher
      日本農芸化学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] 温古知新2021

    • Author(s)
      二神 泰基
    • Total Pages
      7
    • Publisher
      秋田今野商店
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] 生物の科学 遺伝2021

    • Author(s)
      二神 泰基、玉置 尚徳
    • Total Pages
      5
    • Publisher
      エヌ・ティー・エス
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] 生物工学会誌2021

    • Author(s)
      二神 泰基
    • Total Pages
      1
    • Publisher
      日本生物工学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] バイオサイエンスとインダストリー2020

    • Author(s)
      二神泰基、門岡千尋
    • Total Pages
      4
    • Publisher
      (一財)バイオインダストリー協会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] アグリバイオ2020

    • Author(s)
      二神泰基、後藤正利
    • Total Pages
      2
    • Publisher
      北隆館
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Remarks] 醸造微生物学研究室ホームページ

    • URL

      https://ace1.agri.kagoshima-u.ac.jp/shochu/brewing/research.html

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Remarks] 麹菌のクエン酸生成機構の解明

    • URL

      https://ace1.agri.kagoshima-u.ac.jp/shochu/brewing/research.html#cont03

    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi